Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chirurgové Stodské nemocnice mají novou vrtačku pro operace zlomenin kostí

06.03.2013 12:24

Stodská nemocnice koupila novou bateriovou vrtačku, která je určena pro traumatologické operace, při nichž je třeba vrtat do kosti. Výhody vrtačky zaznamenají nejen chirurgové, ale i pacienti.

vrtačka 8
vrtacka 1vrtačka 3vrtačka 7vrtačka 8

Stodská nemocnice používá od března novou pomůcku – vrtačku pro traumatologické operace. Tato vrtačka usnadní práci operatérům a je zároveň šetrnějším prostředkem pro pacienty.

„Pro operující lékaře je oproti původním lepší v tom, že má ergonomický tvar a sedne tak lépe do ruky, je mnohem lehčí a v neposlední řadě má bohatší vybavení, kdy na jednotlivé druhy vrtání i řezání lze zvolit speciální hlavu a instrumenty,“ říká primář chirurgického oddělení Svatopluk Šmíd. Neznamená to, že operace prováděné se staršími vrtačkami se skromnějším vybavením byly prováděny méně kvalitně. „Provedení bylo i v minulosti na vysoké úrovni. Jen bylo nutné volit komplikovanější technologii,“ doplňuje primář s tím, že o to byly operace delší.

Nová vrtačka stála 270 tisíc korun a chirurgické oddělení ji využije ročně až 250 krát. Při použití nové vrtačky se také zkráti délka operace o 5 až 35 procent, což je hlavním přínosem pro pacienta. Zkrátí se tak totiž jeho pobyt na operačním sále a tedy i délka nezbytné anestezie. A s kratší dobou souvisí i menší krevní ztráty a nároky na transfuzi.

Vrtačku využijí chirurgové například k navrtání kostí pro umístění zpevňovacích K-drátů, hřebů, šroubů a dlah při kostních poranění končetin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT