Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Krajské a senátní volby 12. - 13. října 2012 -RADY

09.10.2012 20:20

V pátek 12. října 2012 ve 14 hodin se otevřou volební místnosti a vy můžete rozhodnout, kdo letošní volby vyhraje.

volby ilustr

QAP.CZ přináší několik rad, které by vám měly volební proces usnadnit.

Od kdy do kdy je možné volit?

Volební místnosti budou otevřeny po dobu dvou dní. V pátek 12. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 13. října od 8 do 14 hodin.

Kdo může volit?

Státní občan České republiky, který dosáhl alespoň ve druhý den voleb, tj. 13. října 2012, věku minimálně 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu na území obvodu kraje.

Kde můžete volit?

Místo, kam půjdete volit, by mělo být napsané na bílém štítku obálky, kterou byste měli obdržet nejpozději 3 dny před dnem voleb, tj. 9 října 2012. V případě, že se ani jeden den nebudete schopni dostavit do svého volebního okrsku, je nutné mít již zřízený volební průkaz

Co když obálku nemáte nebo jste jí ztratil?

O nové hlasovací lístky je možné požádat na obecním úřadě nebo přímo ve volební místnosti.

Co musíte mít s sebou?

Bezpodmínečně musíte mít průkaz totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas). O hlasovací lístky můžete požádat i ve volební místnosti, ale je lepší přinést si své, které jste již obdrželi.

Co přesně máte dělat s hlasovacími lístky?

Z hlasovacích lístků si vyberete pouze jeden, pouze jednu politickou stranu nebo hnutí, které chcete volit. V případě, že budete chtít někomu dát preferenční hlas, zakroužkujete ho. To můžete udělat v případě maximálně čtyř osob na jednom hlasovacím lístku. Pokud chcete volit pouze stranu, necháte lístek tak, jak je.

Co mám s lístkem udělat ve volební místnosti?

Poté, co se prokážete průkazem totožnosti, zapíšete se, dostanete úřední obálku a půjdete za plentu. Tam už jen vložíte svůj hlasovací lístek do zmíněné úřední obálky a hodíte ji do volební urny. Tím celý hlasovací proces končí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT