Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plzeňský pivovar má nového bednáře

22.10.2010 10:36

Plzeňský pivovar je jako jediný ve střední Evropě, který si zachoval tradiční bednářské řemeslo. Při čtvrtečním smolení sudů tam pasovali nového bednáře. Sedmým do týmu je 35letý Karel Franěk. Víte vůbec, jak se smolí sudy?

bednář1

Při letošním tradičním smolení sudů ve čtvrtek 21. října byl v Plzeňském pivovaru pasován nový bednář. je jím pětatřicetiletý Karel Franěk, který se tři roky zaškoloval tradičnímu bednářskému řemeslu. Toto řemeslo zachovává ve střední Evropě už jen plzeňský pivovar. V současnosti má i s Fraňkem sedm bednářů.

Milníkem na cestě k udržení a rozvoji tradičního pivovarského řemesla byl rok 2006, po téměř 40 letech složil bednářskou zkoušku první absolvent interního programu Záchrana historického řemesla. O rok později zde byla otevřena i nová bednářská dílna. Při čtvrtečním pasování na bednáře nový člen týmu, bývalý truhlář z plzeňské Škodovky, dostal po třech letech výuční list a se slovy "Dej bůh štěstí" a pohlavkem od mistra byl pasován na bednáře. Domů si odnesl svůj první dubový soudek naplněný pivem.

"Díky bednářům, kteří se stále starají o sudy a kádě, může pivovar ve svých sklepích udržovat v malém objemu výrobu piva Pilsner Urquell stejným způsobem, jako to dělal Josef Groll v roce 1842. Životnost ležáckého sudu je při důkladné údržbě okolo osmdesáti let, ve sklepích Prazdroje ale máme i kádě starší sta let," říká Jindřiška Eliášková z oddělení návštěvnictví Plzeňského Prazdroje.

Pivo zrající v dubových sudech není jen součástí nabídky pro návštěvníky, ale slouží také jako podklad k trvalému vyhodnocování chuťového profilu, kvality a dalších vlastností piva Pilsner Urquell – pro porovnání se současnou výrobou nahoře. Proto jsou bednáři pro pivovar důležití i dnes, v době moderního technického vybavení.

Výuka bednářů skončila v pivovaru v roce 1975, kdy se začaly používat ocelové nádoby. Od roku 1992 jede Prazdroj už jen na nerezové tanky.

Co je to smolení sudů?

Bednáři nalili do 40hektolitrového sudu zhruba 90 litrů 200 stupňů horké smoly namíchané z čínské a americké pinie, z parafínu a medicinálního oleje. Něco smoly tam zůstane, obalí se jí stěny, a zbytek se vypustí. Sud se musí vysmolit před každým naplněním pivem. Smola je také dezinfekcí a dodává pivu správný říz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT