Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři Horské služby Šumava cvičili ve skalách

24.05.2010 15:16

Skály v okolí Prášil využili dobrovolní záchranáři z Horské služby Šumava ke cvičení a trénovali i transport osob v těžko přístupném terénu.

ilustrační foto, Horská služba Šumava

Tvrdý praktický výcvik zažili o víkendu dobrovolní členové Horské služby Šumava. Ve skalách poblíž Prášil je cvičitelé horské služby připravili na nejtěžší možné okamžiky jejich práce.

"Náplní letošního cvičení byla práce záchranářů ve výšce a nad volnou hloubkou za použití horolezecké techniky. Pro frekventanty jsme připravili řadu modelových situací v prostoru hory Křemelné a údolí řeky Křemelné," uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že účastníci cvičení rénovali záchranu, vyproštění a transport osob ve skalním a těžko přístupném terénu i evakuaci osob přes vodní tok za použití transportních prostředků a horolezeckého vybavení.

Cvičení se celkem zúčastnilo 24 dobrovolných záchranářů a poprvé i deset pracovníků Informační a strážní služby Národního parku Šumava. "Společné cvičení prověřilo znalosti a dovednosti při záchraně osob v nepřístupném terénu před nadcházející letní sezónou. Do šumavských hor vyrazili turisté a tak jsme sundali lyže a připravili si lana," vysvětlil Michal Janďura.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte