Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Roste počet střetů vlaků s lidmi, varuje Drážní inspekce

13.12.2011 12:58

Drážní inspekce bije na poplach. Roste počet tragických nehod na železnicích, ke kterým dochází při střetu člověka s jedoucím vlakem. Už nyní se blíží rok 2011 svými čísly k rekordu. Lidé si za většinu případů ale mohou sami, tvrdí Drážní inspekce.

Opakovaně vyzývá Drážní inspekce veřejnost, aby v zakázaných místech nechodila přes koleje železnice. Vysoká čísla úmrtí však svědčí o tom, že si lidé stále dělají co chtějí.

V letošním roce už Drážní inspekce eviduje 200 usmrcených lidí a to se blíž k rekordu. Za dobu existence Drážní inspekce byla dvoustovková hranice překročena jen jednou a to v roce 2006. "Podle statistik Drážní inspekce v letošním roce již došlo k 264 střetům vlaku s osobou, což je o téměř 7 % nehod více než za stejné období roku 2010 a o 14 % více než v roce 2009," upřesňuje mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že letos se atakuje rekord z roku 2006, kdy došlo celkem ke 274 střetům osob s vlakem.

Bohužel vzrůstají i tragické následky střetů. V roce 2009 došlo ke 165 úmrtím po střetu s vlakem. V roce 2010 už ke 177 a rok 2011, který ještě neskončil, hlásí 200 mrtvých. Poklesl sice počet zraněných, to je ale na úkor mrtvých.

Lidé zbytečně riskují

Většina střetů se stává na místech, kde je volně přístup lidem zakázán. Lidé zkrátka přecházejí koleje, kde je napadne. "Ve většině případů dochází k těmto mimořádným událostem na místech, která jsou ze zákona veřejnosti nepřístupná. Lidé si často plně neuvědomují, jaké nebezpečí jim na železnici hrozí, pokud nebudou dodržovat platné právní předpisy, a riskují svůj život nezodpovědným chováním," varuje mluvčí inspekce.

Drážní inspekce neustále dokola upozorňuje na nebezpečí, které vzniká v souvislosti s pohybem v blízkosti železnice a dodává, že zastavit mnohatunové kolosy na několika málo metrech je nemožné a přetlačovaná s vlakem bývá smrtelná nejen při střetu vlaku s osobou, ale například i s těžkými nákladními auty. Brzdná dráha vlaku může být až jeden kilometr a rozpoznat pohybující se osobu na takovou vzdálenost je i za ideálních podmínek téměř nemožné.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství