Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Ubyla ozónová vrstva, nespalte se na prvním sluníčku!

09.04.2011 18:08

Meteorologové varují před tím, že ubyla ozónová vrstav až o 17%. Proto nepodceňujte první jarní sluníčko a mažte se. Slunce má podle odborníků stejnou sílu, jako v červenci a srpnu, má vysoký UV index. Co je UV index a kdy se začít mazat?

První jarní sluníčko láká k odkládání oblečení a vystavení se svitu. Ale pozor, meteorologové varují, že ozónová vrstva se zmenšila a sluníčko má tak velkou sílu. Mažte se už nyní!

Meteorologové z Meteopressu upozorňují, že vrstva ozónu se zmenšila o 17% a i nadále se situace může ještě zhoršovat. UV index je nyní mezi 6 a 7, ale v dalších dnech, kdy by mělo přestat foukat, vyjasnit se a lehce se i oteplí, spadne na 4 až 5.

Co je UV index?

UV index určuje intenzitu ultrafialového záření vyzařovaného sluncem, na konkrétním místě a v konkrétním čase, v závislosti na mnoha faktorech. Těmi jsou např. zeměpisná poloha, roční a denní doba, oblačnost, nadmořská výška nebo množství ozónu.

Rozsah indexu je 0 až 11+. Podle UV indexu je nutné se před sluníčkem chránit. Co se týče dětí, ty se mají mazat a chránit pokrývkou hlavy od 1 do 11+. Dospělí by se měli začít mazat při stupni 3 a od stupně 8 by se měl omezit pobyt na slunci a to platí pro všechny.

V letních měsících dosahuje UV index v ČR stejných hodnot, jako třeba australské slunce v australském létě, které nám vychází na leden.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT