Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Seismická stanice u Kašperských Hor nabídne nové návštěvnické centrum a expozici - FOTKY

31.03.2023 6:29

Seismická stanice u Kašperských Hor umístěná v bývalé zlatonosné štole Kristýna se otevře ještě více návštěvníkům. U štoly bylo vybudováno návštěvnické centrum a vzniká tu zcela nová expozice. Otevřeno má být už v průběhu května.

nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (3)
nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (3)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (1)seismologická stanice ve štole Kristýna (3)štola Kristýna (8)štola Kristýna (3)seismologická stanice ve štole Kristýna (4)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (3)štola Kristýna (1)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (2)štola Kristýna (2)nové návštěvnické centrum u štoyl Kristýnaseismologická stanice ve štole Kristýna (2)seismologická stanice ve štole Kristýna (1)seismologická stanice ve štole Kristýna (5)seismologická stanice ve štole Kristýna (6)štola Kristýna (4)štola Kristýna (6)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (4)štola Kristýna (5)štola Kristýna (7)Vstup do štoly Kristýna (1)Vstup do štoly Kristýna (2)Vstup do štoly Kristýna (3)vstup do štoly Kristýnazrekonstruovaný objekt u štoly Kristýna (1)zrekonstruovaný objekt u štoly Kristýna (2)Aleš Špičákinformační tabule u štoly Kristýna (1)informační tabule u štoly Kristýna (2)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (1)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (2)představenní projektuPřeshraniční projekt _představeníPřístroje seismologů (1)Přeshraniční projekt Horniny Bavorskeho lesa a ŠumavyPřístroje seismologů (3)Přístroje seismologů (2)přístroje seismologů (5)přístroje seismologů (4)přístroje seismologů (6)přístroje seismologů (7)přístroje seismologů (9)přístroje seismologů (8)přístroje seismologů (11)přístroje seismologů (10)přístroje seismologů (12)ředitel Granitzentra v Bavorsku

Původní objekt u štoly Kristýna, kde chybělo jakékoliv zázemí, byl nyní přebudován na návštěvnické centrum. Vzniká zde nová expozice věnující se významu seismického měření, v malém muzeu budou k vidění nejrůznější seismické přístroje, jak historické, tak moderní, k dispozici je nový přednáškový sál a také hygienické zázemí.

Štola, která se otevírala v posledních deseti letech v sezóně jen jednou měsíčně, bude od letošní sezóny otevřena včetně návštěvnického centra s expozicí každý víkend. V průběhu týdne se budou moci objednávat skupiny na exkurze. Komentované prohlídky povedou odborníci z Geofyzikálního ústavu. Konkrétní otevírací doba se zatím řeší, otevřít by se ale mělo už v průběhu května. „Termín oznámíme, proběhne i slavnostní otevření,“ řekl Qapu Aleš Špičák, ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„V České republice je více než dvacet seismických stanic. Seismická stanice, kterou provozuje náš ústav u Kašperských Hor, byla založena v roce 1960,“ prozradil dále šéf Geofyzikálního ústavu. Stanice u Kašperských Hor na Šumavě je součástí světové sítě seismických stanic a je jediná v Plzeňském kraji.

Štola Kristýna byla vyražena v letech 1805-1806. V roce 1923 byly práce zastaveny a štola uzavřena, a když se v padesátých letech hledalo místo pro observatoř, byla vybrána právě štola na Šumavě. „Šlo nejen o oblast s dlouhou tradicí hornictví, ale jedná se i o klidné místo, právě Šumava patří k nejklidnějším místům ve střední Evropě,“ dodal Aleš Špičák.

Z celkových 400 metrů je přístupné pro návštěvníky přibližně 100 metrů štoly a dále seismická stanice. "Měřící přístroje ve štole jsou ale z důvodu ochrany přikryty ocelovými poklicemi a je možné je zvednout jen pomocí heverů, ty neuvidíte," vysvětluje Aleš Špičák. Lidé v rámci prohlídky zavítají i do vyraženého slepého ramene, kde měli vlastní měřící stanici vojáci. „To sloužilo k monitorování jaderných výbuchů, po dohodách Gorbačova a Regana v roce 1984 byla ale tato činnost ukončena," vysvětluje Aleš Špičák.

 

Celá rekonstrukce u štoly Kristýna proběhla v rámci přeshraničního projektu Horniny Šumavy a Bavorského lesa. Na bavorské straně se do projektu zapojilo Granitzentrum SteinWeiten, kde vznikl nový návštěvnický okruh. Vysoce moderní objekt ze dřeva, žuly a ocele byl vybudován v roce 2005 přímo v lomu ležícím zhruba půl hodiny cesty od Pasova.

Za dobu své existence přivítalo Granitzentrum 780 000 návštěvníků. „Máme prezentaci všech nalezených hornin v Bavorském lese a na Šumavě a skvělou prezentaci historie Země. Vše je v němčině, angličtině, češtině a také holandštině, protože k nám jezdí mnoho holandských turistů z Lipna,“ prozradil Ludwig Bauer, ředitel návštěvnického centra Granitzentrum SteinWeiten s tím, že nový návštěvnický program nabídne zajímavosti z nalezišť zlata a stříbra v oblasti.

Stanice u Kašperských Hor zaznamenává seismické vlny a jevy z celého světa. Výjimkou není ani nedávné zemětřesení v Turecku, na záznamech se ale objevují i seismické jevy, které člověk nikdy nepocítí. „To jsou například v poslední době jevy v oblasti Nové Hůrky u Prášil. Jde ale o velmi slabé jevy, které lidé ani nezaznamenají,“ dodává Aleš Špičák.

V rámci projektu vznikla i odborná publikace v českém a německém jazyce a nová geofyzikální mapa. „Češi mají skvělou geofyzikální mapu, my máme skvělou geofyzikální mapu, ale společná mapa chybí. V hlavách lidí jsou sice stále hranice, ale horniny hranice neznají. Bude se jednat o geologickou mapu celého česko-bavorského pohraničí,“ uvedl Ludwig Bauer.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT