Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kapela Zavřít: "Pokud někdo něco miluje, stačí mu kytara nebo bicí a ostatní je už dodatek"

11.09.2014 12:02

Dobřanská kapela Zavřít už funguje od roku 2002, teď fanouškům naservírovala nový videoklip a na podzim míří opět do studia. QAP.CZ přináší rozhovor se zpěvákem a kytaristou Liborem Hříšným!

zavrit

O dobřanském triu Zavřít bylo v posledních týdnech hodně slyšet. Zapříčinilo to vydání dvou nových skladeb, které se okamžitě staly hitem na známém hudebním serveru Bandzone.cz. K písni Vokýnko kapela natočila i povedený videoklip, který nyní rotuje i v televizním vysílání. Nejen o aktuálním dění nám povyprávěl zpěvák a kytarista Libor Hříšný.

Co je nového v táboře kapely Zavřít?

Nových věcí je celkem dost. S klukama jsme se zavřeli do studia a natočili dvě nové skladby, kterými teď hodláme otravovat, kde se dá, aby nám konečně někdo drobet pomohl. Do toho jsme natočili videoklip, který teď rotuje na hudební televizi Óčko a my se kocháme, jak se to všechno super povedlo.

Jak probíhala festivalová sezóna? Máte letos s koncerty napilno, nebo naopak tvrdě dřete ve zkušebně?

Popravdě jsme moc nekoncertovali. Náš singl jsme vydali pozdě na to, abychom stihli oslovit promotéry hudebních festivalů. Je to škoda, ale myslím, že všechno má svůj čas. Potřebujeme hodně makat, než to všechno rozjedeme na plné obrátky. Chceme, aby byli lidé nadšeni naším živým setem a našimi písněmi. Zatím dokvašujeme v sudu a sklenky nalijeme zplnahrdla co nevidět.

V rámci Promo 2014 jste dosud vydali dvě písně, což je poměrně málo – vyšlete do světa ještě nějaké, nebo už se jedná o uzavřenou kapitolu?

Ne ne, v průběhu podzimu se opět chystáme do studia. Třináct let jsme na to kašlali, kromě demíčka v roce 2008 pro nás studio bylo pasé. Teď je třeba dávat světu pravidelně vědět, že je tady kapela, jmenuje se Zavřít a dělá super české písničky. Strašně bychom si přáli album, ale je to celkem nákladná věc, tak uvidíme, kolik peněz se nám podaří sehnat. Momentálně to spíše vypadá na další dva songy.

Na serveru Bandzone.cz tvrdíte, že „chystáte velké věci“. Můžete alespoň trochu naznačit, co to vlastně bude?

Tak my máme vždycky velkohubá prohlášení. Chystáme se plně zapojit do české klubové scény a okupovat tuhle zemi, co se do ní vejde. No a až se to povede a připravíme si podhoubí, hodláme naplnit O2 arénu, což je, myslim si, dost velká věc (smích).

Historie kapely sahá až do roku 2002. To je poměrně dlouhá doba, měli jste někdy moment, kdy jste se na to všechno chtěli vykašlat, tedy nějakou krizi?

Víte, že ani ne? Tak nějak nás to snad ještě nikdy ani nenapadlo. Máme velkou výhodu, že se máme rádi, baví nás dělat muziku a hlavně máme určité indicie, že to, co děláme, má smysl, a pokud se na to nevykašleme, mohlo by se to povést. To je dost velká motivace. Jasně že se občas chytneme, ale když s někým chodíš tak dlouho, také to není růžový každý den.

Z počátku jste byli více punkově zaměření, nyní se vaše produkce tíhne spíše k pop-rocku. Jedná se o přirozený progres, nebo vás už přestalo bavit „být punk“?

Každá kapela se průběhem let mění. Vnímám to jako přirozené a nevyhnutelné pro to být dobrým všestranným muzikantem a najít si to, co člověka uspokojuje. Nás pořád baví být punk, přeci jen to vnáší do kapely určitý odstup, nedělat věci až tak vážně. Současná forma nám vyhovuje, děláme moderní české pop-rockové písničky a baví nás to. To je to nejdůležitější.

Zúčastnili jste se už několika hudebních soutěží, kterých je u nás opravdu požehnaně. Upřímně – pomohlo vám to v něčem?

Ani ne, ale na soutěže se asi člověk nemůže spoléhat. Neříkám, že jsou špatné, nicméně to, že někdo vyhraje, nic neznamená. Úspěch kapely je hodně o štěstí a hlavně o práci sám na sobě, jinak se kapela nemůže v dnešní době prosadit. Na druhou stranu je na soutěžích dobré, že vás vidí lidé, kteří se o muziku zajímají a ono ve finále uznání od člověka kovaného je víc, než vítězství.

Před pár dny jste představili videoklip k písni Vokýnko. Jak natáčení vůbec probíhalo?

No, bylo to celkem zajímavé. Dost dlouho jsme ho připravovali, technicky to byl celkem oříšek, ale protože nejsme líní, vše se stihlo v pohodě. Ono samotné natáčení už je zábava, ale ty přípravy, například vymyslet vůbec formu, stojí hodně nervů a času. Je to to samé, jako když jdeme do studia, měsíc připravujeme skladbu a pak ve studiu jí máme za hodinku hotovou. Myslím ale, že se to povedlo a videoklip je super, velký dík patří našemu režisérovi Jakubovi Mahdiesovi. Smůla je, že další videoklip musí být ještě lepší.

Nějaké vtipné historky z natáčení?

My jsme v tomto ohledu dost nudná kapela. Všechny naše historky, které by byly vtipné a stály by za publikaci jsou nezveřejnitelné, protože jak náš název napovídá, moc normálních lidí v naší kapele nenajdete.

Jak myslíte, že si na tom stojí hudební kultura v západočeském regionu?

Tak zrovna růžové to asi není. Klubová scéna, pokud nejste kapela se jménem, asi moc dobře nefunguje, doba, kdy se kluby plnily bez ohledu na to, kdo tam vystupuje, je asi pryč. A to je hrozná škoda, rádia a všechna ostatní média by si měla uvědomit, že tady je spousta super kapel, že  nemáme jen těch pár známých jmen a měla by dát prostor mladým nadějným kapelám, kterých je tady dost na to, aby se pořád nemusely opakovat dokola ty samé písničky. To samé je s obsazováním festivalů těmi stejnými grupami. Tohle se mi fakt nelíbí, ať se podívají na Bandzone a uvidí, že bezvadných kapel je tady požehnaně.

Poslední otázka – máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Fanouškům i nefanouškům bychom chtěli vzkázat, ať podporují českou alternativní scénu a  chodí do klubů na koncerty. Bez vás to totiž moc dobře nejde a už je na čase ukázat všem Kryštofům apod., že jsou tady kapely, které si rozhodně zaslouží větší pozornost.

Odkazy: www.facebook.com/zavrit, bandzone.cz/zavrit

Autor: Jakub Poštolka

Foto: archiv kapely, facebook kapely

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství