Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Z Plzně se bude vyhánět zima! Moranu utopí průvod u Kalikováku

18.02.2014 14:04

Tradiční vyhánění zimy doprovázené průvodem masek se už na tento víkend chystá v Plzni. Rej maškar s pivovarským povozem projde od ZOO až před radnici na náměstí Republiky.

IMG_0097

Tradiční průvod, který bude vhánět zimu, projde už v neděli 23. února Plzní. Akce se koná každoročně vždy na konci února a průvod s nejrůznějšími maskami dorazí až před radnici na náměstí Republiky, kde program vyvrcholí kláním v pojídání koblih. Všechny masky jsou předem vítány.

Vyhánění zimy z plzeňské kotliny je každoroční akce, na které se sejdou desítky nadšenců od malých dětí po jejich prarodiče. Dorazit v masce je jen vítáno a chybět taknebude ani vyhodnocování těch nejlepších.

Průvod v neděli projde od základní školy na Vinicích přes zoologickou zahradu, kolem Kalikovského mlýna až do samotného historického jádra Plzně. Sraz před 7. základní školou na Vinicích je už ve 14 hodin.

"První zastávka průvodu bude tradičně na statku Lüftnerka, kde si přítomní připomenou pohanský masopustní zvyk - setnutí hlavy líného kohouta, „jemuž se za vinu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě topí ve tmě, neboť pozdě kokrhá“. Také zde dojde k souboji mezi posledními zarputilými stoupenci zimy a příznivci Jaromila, pod jehož vedením vyjde průvod vstříc k popravě zimy symbolizované zapálením a utopením Morany," láká na průvod František hykeš z plzeňské ZOO.

Maškarní průvod doprovodí také koňské spřežení. "Pivovarský povoz taženými koňmi letos poveze nejen něco pro osvěžení a zahřátí, ale také harmonikáře a zejména pro tu příležitost zrozený soubor říkající si Mladí plzeňští muzikanti – příznivci Zoologické a botanické zahrady," dodává František Hykeš.

Hořící Morana poletí do řeky u Kalikováku, na náměstí se odehraje klání o Koblížkového krále 2014.

Jedním z vrcholů akce bude zastávka u Kalikovského mlýna, kam dorazí průvod po 15. hodině a právě tam také příznivci jara "zatočí" se zimou a kromě samotného zapálení a utopení Morany dojde i na vyhlášení nejlepších masek.

Pak už už maškarní průvod zamíří rovnou před radnici, kde se osud zimy definitivně zpečetí. Závěr obstará soutěž v pojídání koblih.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství