Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Změna na letní čas zvyšuje nehodovost

27.03.2010 7:59

O hodinu dopředu se v noci ze soboty 27. na neděli 28. března posouvá čas. V nejlepším případě to odnášíme pár dny únavy a zíváním, mohou se dít ale horší věci.

hodiny

V neděli 28. března se hodinová ručička na ciferníku posune ze 2 hodina na 3 hodiny ráno. Možná to ani nepocítíte, protože si můžete o víkendu přispat, horší to bude začátkem pracovního týdne.

Změna zimního času na letní ale může ovlivnit i nehodovost. Jistý německý průzkum dokázala, že kvůli změně času narůstá pravděpodobnost, že se motoristé střetnou na silnici se zvěří o 20%. "Řidiči jsou o hodinu spánku chudší a v místech, kde přechází zvěř přes silnici, narůstá nehodovost - střety s ní. Zvířata chodí za pastvou stále ve stejnou dobu, po změně na letní čas je pak ale o hodinu dříve na silnicích více aut," informovali realizátoři průzkumu s tím, že zvýšenou opatrnost by měli řidiči dodržovat alespoň v příštích třech týdnech.

A dodávají také rady, jak se při hrozícím střetu se zvěří zachovat.

Pokud je střet se zvířetem nevyhnutelný, je lepší do něj najet. Jednodušše řečeno, lepší obětovat život divočáka, než svůj. Podle dopravních expertů je totiž až třetina nehod, při kterých auto narazí do stromu, způsobená snahou vyhnout se zvířeti.

Uvidíte-li na silnici ´vysokou´, vypněte dálková světla, přibrzděte a pomalu pokračujte. Myslete na to, že se zvěř pohybuje obvykle ve stádech a může být u silnice více kusů.

Pokud dojde ke střetu, ihned zapněte výstražné blikače a postavte na silnici výstražný trojúhelník. Zvířete se nedotýkejte, může být nemocné, může Vás poranit, zavolejte dopravní policii, ta zjistí, jaké myslivecké sdružení kontaktovat. Pokud byste zvíře naložili do kufru auta, může to být posuzováno jako pytláctví.

Letní čas není pro nás přirozený, zavedl se z důvodu úspory elektřiny. V naší republice se nastálo zavedl v roce 1979, využíval se ale už dříve, například během druhé světové války, a to dokonce po dva válečné roky nepřetržitě. Od roku 1996 zavedla Evropská unie pravidlo, kdy letní čas trvá déle než původní pásmový - od posledního víkendu v březnu do posledního víkendu v říjnu.

Odpůrci letního času argumentují tím, že úspory energie jsou nepatrné a změny působí lidem zdravotní potíže a zvyšuje se počet dopravních nehod.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte