Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Desetinásobná rodička i čtyřicet kluků v měsíci! Unikáty z porodnic v kraji

14.01.2016 12:59

Statistika porodnosti v Plzeňském kraji za loňský rok přináší i poměrně kuriózní čísla. V porodnici v Stodě dokonce rodila jedna žena už podesáté za skoro dvacet let!

Qap 2

Loňský rok v Plzeňském kraji přinesl z pohledu porodnictví hned několik skutečných rarit a úspěchů. O nejspíš největší pozdvižení se postaralo narození trojčat ve fakultní nemocnici v Plzni na začátku prosince. Statistiky z jednotlivých porodnic ale ukazují i další celkem nevšední události.

Velmi zajímavámi čísly se mohou pochlubit i porodnické kliniky v rámci nemocnic Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. "V nemocnicích Skupiny ZHPK v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu se v roce 2015 uskutečnilo 1959 porodů. V osmi případech se narodila dvojčata, takže novorozenců bylo 1967. To je o 63 více než v předešlém roce. Nárůst mohl být ještě výraznější nebýt tříměsíčního uzavření stodské porodnice. Kvůli rekonstrukci operačního traktu včetně porodních sálů přišla porodnice ve Stodě minimálně o osmdesát porodů," říká mluvčí holdingu Jiří Kokoška.

V ostatních nemocnicích vlastněných krajem počet porodů loni vzrostl. V Rokycanské nemocnici to bylo o 28 a v Domažlické a Klatovské nemocnici pak shodně o 30.

Největší frmol byl na porodních sálech v létě...

Jako by děti měly velmi kladný vztah ke školnímu volnu ještě před narozením, tak to vypadalo během letních prázdnin. Právě v červenci a srpnu přišly v krajských porodnicích na svět téměř čtyři stovky dětí, tedy pětina z celkového ročního počtu novorozenců. "Nejvíce porodů jsme měli v červenci. Bylo jich 77,“ říká vrchní sestra klatovského gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová.

Prim mezi narozenými dětmi hráli také vloni chlapci, kterých se narodilo 1030 oproti 937 děvčatům. Největší rozdíl v počtu narozených kluků a holek byl v Domažlicích na konci roku. "V prosinci se u nás narodilo o 18 kluků více než v holek,“ říká primář domažlické porodnice Ladislav Hamadej.

Rodička rekordmanka! Za posledních 19 let rodila podesáté...

Statistiky ovšem ukázaly i další zajímavosti. Ve Stodské nemocnici například vloni rodila jedna žena už podesáté za posledních 19 let a to je opravdový unikát. Klatovské porodní sály se pro změnu v říjnu loňského roku staly vysloveně "pánským" územím. během jediného měsíce se totiž v Klatovech narodilo 40 kluků. Jen pro zajímavost - největší "pořízci", kteří přišli na svět spontánním porodem, se narodili v Domažlicích a Rokycanech. V Rokycanech to byla holčička s váhou 4,8 kilogramu, v Domažlicích pak chlapeček, který vážil 5,2 kilogramu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT