Starý czernínský zámek v Chudenicích zaplnily desítky betlémů!

29.11.2021 14:06

Na Starém czernínském zámku v Chudenicích na Klatovsku je k vidění od první adventní neděle výroční výstava spolků Betlémáři Plzeňska a Přátel betlémů Horního Bavorského lesa s názvem „Betlémy na zámku“.

Betlémy na zámku_foto fb
Betlémy na zámku_foto fbBetlémy na zámku_foto fb_2Betlémy na zámku_foto fb Starý czernický zámek

V této neobvyklé době, kdy se ruší jedna akce za druhou, návštěvníci vzali výstavu „Betlémy na zámku“ opravdu útokem hned od prvního dne.

„Přijeli jsme z Plzně s vnoučaty hned první den, protože máme strach, že i tyto akce brzy zavřou," prozradila návštěvnice výstavy Martina Kovářová s tím, že byla nadšená. „Opravdu je to pohlazení po duši. Mohu říci, že touto výstavou a atmosférou pro nás začalo to pravé předvánoční období," dodala návštěvnice.

Na zámku v Chudenicích tak letos můžete obdivovat více než osmdesát betlémů od 23 sběratelů z Čech a Bavorska. Mezi unikáty výstavy patří krojovaný historický betlém z přelomu 18. a 19. století, ve kterém jsou figurky v tradičních bavorských krojích a který pochází od vystavovatelů ze sousedního Bavorska.

„Dále tu je například keramický betlém Jarmily Strakové, který má více než 80 figurek anebo dřevěný, ručně vyřezávaný betlém, který vévodí celé expozici a který pochází z dílny lidového umělce Zdeňka Mestla z Kamenného Újezda u Nýřan,“ popisuje zajímavosti výstavy kastelán Starého czernínského zámku Ludvík Pouza a dodává, že k vidění jsou tu i zvonečkový betlém, betlém z plechovek od limonád, miniaturky ve sklenici nebo kolekce prvorepublikových firemních betlémů továren na kávoviny ze sbírek sběratele Vratislava Altmana z Mrákova u Domažlic.

„Máme tu betlémy opravdu různých velikostí i materiálů. Jsou tady betlémy ze šustí, skleněné, dřevěné, papírové, sádrové, porcelánové, plstěné, zajímavé jsou závěsné betlémy vyrobené po vzoru historických předloh, voskové betlémy, několik ručně vyrobených textilních betlémů nebo ty z korku a mnoho dalších,” pokračuje kastelán Ludvík Pouza.

Řezbář Václav Tykvart na výstavě prezentuje například svůj první skříňový betlém, vyrobený před několika lety. Na chudenickém zámku je k vidění úplně poprvé.

Výstava je otevřena každý pátek od 10 do 13 hodin, víkendy od 13 do 16 hodin. Od Štědrého dne je pak výstava otevřena denně až do Tří králů od 13 do 16 hodin, nebo po telefonické domluvě na Správě Starého Černínského zámku – Muzea Josefa Dobrovského v Chudenicích.

 

foto: fb Starý czerninský zámek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24