QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňan Martin Stošek se chystá na MS v maratonu horských kol. Chci vybojovat zlato, říká v rozhovoru

13.05.2024 17:22

Třicetiletý český reprezentant Martin Stošek jede na zářijové mistrovství světa v maratonu horských kol s ambicí zvítězit. Jak hodnotí nejtěžší etapový závod na světě Cape Epic, ze kterého se nedávno vrátil? Vyrazí si vůbec někdy maratonský biker jen tak na kole pro zmrzlinu? Přinášíme rozhovor!

Martin Stošek a Petr Vakoč_autor Markus Graber 1
Martin Stošek a Petr Vakoč_autor Markus Graber 1Martin Stošek a Petr Vakoč_autor Markus Graber2Mistrovství světa 2023 Glasgow_autor Michal Červený 1Mistrovství světa 2023 Glasgow_autor Michal Červený2

Cape Epic Martin Stošek a Petr Vakoč. Autor: Markus Graber

Martin Stošek bydlí v Plzni a už šest let jezdí maraton horských kol za tým Canyon Sidi. Patří mezi světovou špičku, zaznamenal už několik významných úspěchů, v loňském roce dokonce získal stříbrnou medaili na světovém šampionátu ve Skotsku.

V nejbližších týdnech čeká sympatického bikera světový pohár v maratonu horských kol, který se bude konat v Novém Městě na Moravě a vrchol v podobě mistrovství světa v Americe, kam jede s ambicí zvítězit. Už potřetí se Martin Stošek účastnil nejnáročnejšího etapového závodu Cape Epic, který se jezdí v Jihoafrické republice. Před pár týdny se vrátil zpět do Plzně a poskytl QAPu rozhovor.

Máte za sebou náročný závod Cape Epic. V čem je výjimečný?

Je to specifický závod, jede se ve dvojicích na etapy osm dní. V individuální cyklistice, které se věnuji, je to zajímavý prvek, najednou musím spolupracovat s parťákem a nespoléhat se jen na sebe. V letošním ročníku Cape Epic náš tým Canyon Sidi mohl postavit dvě dvojice, tím se týmová spolupráce ještě prohloubila. Jel jsem ve dvojici s Petrem Vakočem, nakonec jsme v roli podpůrného týmu dojeli na osmé příčce.

Jaké je vaše nejlepší umístění na Cape Epic?

Cape jsem jel už čtyřikrát, jednou jsem nedokončil. Největším úspěchem bylo druhé místo, v loňském roce jsem byl s kolegou pátý.

Slyšela jsem, že se Cape Epic přezdívá Tour de France horských kol. Na mě to spíš působí jako Rallye Dakar…

Je to taková kombinace obou. Dakar je ještě mnohem těžší, většina závodníků se stará o techniku, prakticky nespí čtrnáct dní. Většina z nás má mechaniky, kolo po závodě odevzdá a jde se vyspat. V porovnání s Dakarem to tedy není v tomto smyslu tak dobrodružné, ale Cape Epic je velmi fyzicky náročný. Tour de France horských kol se tomu přezdívá, protože je to nejtěžší etapový závod na světě, který se dá na horských kolech jet. 

Cape Epic Martin Stošek a Petr Vakoč. Autor: Markus Graber

Je pro vás vrcholem sezony Cape Epic nebo zmiňované mistrovství světa? 

Myslím si, že výhra na Cape Epic se dá srovnat s vítězstvím na mistrovství světa. Samozřejmě svěťák je individuální záležitost, vítěz pak jezdí celý rok ve slavném duhovém dresu. Pro mě osobně je titul mistra světa více.

Kdy a kde bude v letošním roce mistrovství světa v maratonu horských kol? S jakou jedete ambicí?

Mistrovství světa bude letos v září v Americe. Mám už bronzovou i stříbrnou medaili. Chtěl bych tedy navázat a v letošním roce vybojovat zlato. Už jsem byl několikrát blízko, doufám, že se to letos podaří.

Mistrovství světa 2023 Glasgow. Autor: Michal Červený

Jak takový závod vypadá?

Jedná se o klasický maratonský závod na dlouhou vzdálenost. Je to sto kilometrů intenzivního závodění. Dříve to bylo jedno dlouhé kolo, dnes je trend takový, že se kvůli atraktivitě jezdí kola dvě nebo tři. Jede se v terénu, obvykle nastoupáme až 3500 výškových metrů. Maraton není tak náročný na sjezdy jako cross-country, na druhou stranu se často jedná o přírodní sjezdy, které si kolikrát nemáme ani šanci před závodem zkusit projet. Člověk tedy často neví, co ho čeká.

Trénujete také v Plzni?

Ano, když jsem v Čechách, trávím tu většinu času. Ale moc dobrý terén tu není, na Plzeňsku nejsou tak vysoké kopce. Jezdím hodně na Radyni nebo do Šťáhlav. Když ale potřebuji větší kopec, jedu na Kleť nedaleko Českých Budějovic.

Martine, teď mě tak napadá, jezdí maratonec jako vy někdy na zmrzlinu na kole?

Jezdí, někdy ano a i na kafe! Když to jde a mám vytrvalostní trénink, snažím si najít nějaký cíl, na který se můžu těšit. Zajedu si tedy například i na kafe za mamkou do Blatné.

Co vás nyní čeká v nejbližších dnech?

Už 25. května se bude konat Světový pohár MTB Nové Město 2024. Maraton se tam jede v rámci světového poháru cross-country. Rád bych uspěl, obzválšť když se jede v České republice. V loňském roce jsem byl na světovém poháru v Itálii druhý, ale vyhrát doma by bylo mnohem lepší.

Mistrovství světa 2023 Glasgow. Autor: Michal Červený

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT