Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňští dobrovolní hasiči převzali nová vozidla, elektrocentrálu i moderní stříkačky – FOTKY

18.10.2023 14:49

Ve středu 18. října předalo na náměstí Republiky v Plzni vedení města zbrusu nová vozidla a další vybavení čtyřem jednotkám sborů dobrovolných hasičů. QAP byl u toho!

předávání vozdiel SDH Plzeň_1023_QAP (4)

Nová vozidla Volkswagen Transporter dostaly jednotky SDH z Bolevce, Doubravky, Křimic a Radobyčic. Cena jednoho automobilu činí 1,4 milionu korun včetně DPH. Celkem 5,6 milionu korun bylo uhrazeno z rozpočtu Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

„Činnosti dobrovolných hasičů si velmi vážím, pro město Plzeň a jeho obyvatele je velmi důležitá. Jste nedílnou součástí IZS i života ve městě,“ řekl dobrovolným hasičům při slavnostním předávání vozidel primátor města Plzně Roman Zarzycký. „Věřím, že tato technika bude nejen zachraňovat náš majetek, ale bude se zejména podílet na záchraně životů, což je to nejdůležitější.“

Jednotky sborů dobrovolných hasičů z Bolevce, Doubravky, Křimic a Radobyčic získaly devítimístný Volkswagen Transporter 6.1 Kombi TDI DR.

„Jsou to evakuační automobily, které slouží k přepravě. Dají se dobře využít například u dlouhodobých zásahů, kde je potřeba střídat hasiče,“ řekl QAPu Jan Benda, starosta SDH Bolevec.

Dobrovolným hasičům z SDH Bolevec bude sloužit i zbrusu nová mobilní elektrocentrála za milion korun. Využívat ji budou při mimořádných událostech, kdy je potřeba zajistit zdroj elektrické energie pro zasahující jednotky.

„Od města jsme kromě vozidla obdrželi i novou elektrocentrálu. Ta je důležitá například pro potřebu vytápění stanů nebo osvětlení při zásahu,“ doplnil Jan Benda.

Město také nakoupilo moderní přenosné motorové stříkačky. Ty usnadní práci hasičům při čerpání vody ze zatopených prostor nebo plnění hasičských cisteren. „Jsou to lehké stroje, které mají vysoký výkon a dobrou stabilitu. Přenosné motorové stříkačky například usnadní hasičům dopravu vody na požářiště ve složitém terénu,“ vysvětlil Michal Hausner, člen Bezpečnostní rady ORP Plzeň, starosta šestého městského obvodu.

„Dnes tu vidíme na ukázku jen jednu přenosnou stříkačku, ale město jich pořídilo hned několik. Stříkačky už převzaly jednotky Skvrňany, Křimice, Bolevec, Litice, Doubravka a Bílá Hora,“ dodal Michal Hausner.

„Přeji vám, milí kolegové, abyste tato vozidla užívali co nejdéle a těch zásahů bylo co nejméně. Pokud budou, vraťte se z nich ve zdraví,“ popřál dobrovolným hasičům František Pavlas, ředitel HZS Plzeňského kraje.

 

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství