QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let

11.05.2024 12:34

V noci z pátku 10. na sobotu 11. května byla ve všech koutech republiky vidět polární záře. Pokud jste ale neměli štěstí, nezoufejte, podle meteorologů ještě zdaleka není konec.

polární záře_0524_čtenář QAP

"Máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let a před 24 hodinami by asi málokdo tipoval, co nastane. Intenzita polární záře byla taková, že ji mohli spatřit i obyvatelé Kanárských ostrovů, což je naprosto bezprecedentní," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pokud jste polární záři z nějakého důvodu zmeškali, nezoufejte, dle odborníků není ještě konec. 

"Zemské geomagnetické pole je stále velmi narušené. I když geomagnetická bouře „zeslábla“ na stupeň G3 (v noci byla na nejvyšším stupni G5), ze Slunce k nám stále míří další sluneční erupce (dnes ráno se dokonce objevila další velmi silná třídy X5.8 – prozatím nejsilnější z celé řady). Ty mohou situaci opět posunout až do nejvyšších úrovní," vysvětlují odborníci z ČHMÚ.

"Těžko predikovat, co nás může dnes a v dalších dnech ještě čekat, šance je ale velmi vysoká a nelze vyloučit, že polární záře budou stejně intenzivní anebo ještě intenzivnější," dodávají.

Následující noc bude bohužel mnohem více oblačnosti. Zdá se, že relativně jasno by mělo být v západní a jihozápadní části Čech – a to zejména později během noci. Více na východ bude oblačnosti hodně, na Moravě a ve Slezsku víceméně zataženo.

Noc z neděle na pondělí bude ale opět jasná na celém území a i zítra bude šance na polární záři.

Foto čtenáři QAPu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT