QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Termín pro daňová přiznání se blíží. Finanční úřad rozšíří úřední hodiny

22.03.2019 9:54

Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Finanční úřad proto na konci března rozšíří úřední hodiny napříč Plzeňským krajem. Přinášíme podrobnosti!

ilustrační foto_QAP foto (10)

Finanční správa také letos vychází daňovým poplatníkům vstříc a rozšiřuje na konci března a v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání úřední hodiny.

Od 25. března do 29. března jsou na územních pracovištích finančních úřadů prodlouženy úřední hodiny každý den od 8 do 17 hodin. V pondělí 1. dubna pak od 8 do 18 hdodin. Odlišně jsou upraveny úřední hodiny na územních pracovištích v Horažďovicích a Horšovském Týně.

Informace k dani z příjmů lze nalézt také na internetových stránkách www.financnisprava.cz. Na stránkách www.daneelektronicky.cz si mohou poplatníci tiskopis daňového přiznání také stáhnout, nebo jej přímo na stránkách vyplnit a následně buď vytisknout a doručit na územní pracoviště finančního úřadu, nebo elektronicky odeslat. Daňoví poplatníci se zpřístupněnou datovou schránkou jsou povinni podat daňové přiznání k dani z příjmů elektronicky.

Ti, kteří nestihnou podat daňové přiznání včas (tj. do 1. dubna 2019), nebo daň také včas nezaplatí (ve stejném termínu, tj. do 1. dubna 2019), se vystavují zákonným sankcím.

Nepodá-li poplatník včas daňové přiznání a prodlení je delší než 5 pracovních dní, nebo když poplatník daňové přiznání nepodá vůbec, ač tuto povinnost ze zákona má, uplatní se pokuta podle § 250 daňového řádu. Pokuta činí 0,05% stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně, nebo 0,01 % stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daňové ztráty. V případě pozdního podání se pokuta nepředepíše, pokud je menší než 200,- Kč. Je-li část dílčího základu daně z příjmů ze závislé činnosti, ze kterých plátce daně sráží zálohu na daň, vyšší než 50 % celkového základu daně, snižuje se pokuta za opožděné tvrzení daně u daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob na desetinu.

Nezaplatí-li poplatník ve lhůtě stanovené, nastupuje sankce v podobě úroku z prodlení. Ten se počítá od 5. pracovního dne následujícího po dni splatnosti až do doby úplného zaplacení dlužné daně. Sazba úroku je rovna repo sazbě ČNB zvýšené o 14 %, v současné době tedy 15,75 % p. a.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24