Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvůli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

Galerie Hess hostila vernisáž výstavy Dany Raunerové. Zájem byl obrovský! FOTKY

08.02.2023 22:52

Malířka, grafička, ilustrátorka a autorka básní pro děti Dana Raunerová vystavuje v Plzni v Galerii a Vinotéce Hess v Plzni na Roudné. Ve středu 8. února proběhla vernisáž výstavy.

Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (6)

Pojď ven, tak se jmenuje výstava umělkyně Dany Raunerové. A přesně jak název napovídá, umělkyně prostřednictvím svých děl zve ven - do přírody. Co ji k této myšlence vedlo, vysvětlila návštěvníkům osobně na vernisáži.

„Doporučuji otvírat srdce sobě navzájem, neizolovat se, neuzavírat se a jít do přírody. V detailu je celek, važme si toho, co zde prožíváme a netrapte se. Vzdejte hold a úctu prostředí, kam jsme se narodili a co nám tento život dává. Toto je v mé výstavě,“ uvedla Dana Raunerová.

Vernisáž zahájil Oktet žáků ZUŠ Třemošná pod vedením úžasného pedagoga Dalibora Bárty. Úvodního slova se ujal Zbyněk Suchý. „Celá výstava je naprosto fascinující, je v ní třetí rozměr a každý si v ní najde něco svého.“

Umělkyně Dana Raunerová 30 let působila jako výtvarný pedagog v Plzni. Kromě obrazů a kreseb má na kontě i básnickou tvorbu pro děti a mládež, je autorkou kolekce návrhů na populární dětský porcelán se zvířecími motivy, ilustrátorkou učebnic. Kromě toho spolupracovala i s Divadlem J. K. Tyla a Divadlem Alfa v Plzni.

Pod její taktovkou vznikla instalace o Radoušovi a její ilustrace doprovází turisty na naučné stezce k Radyni. Ráda do svých kreseb vnáší dětskou hravost a představivost. „Autorka ve svých obrazech vypráví své fantastické a spletité příběhy, které, jakkoliv jsou pro diváka těžko interpretovatelné, jsou pro něj přitažlivé neotřelou obrazotvorností a poetičností,“ okomentoval autorčin styl Jan Souček, teoretik umění.

Raunerová v galerii vystavuje svá plátna malovaná akrylem s prvky abstrakce, hlavním tématem je v tomto případě zejména příroda, stromy apod. K vidění je ale i figurální kresba koní nebo knihy plné básniček.

Dana Raunerová zachycuje koně v nejrůznějších podobách a situacích. Není se čemu divit. "Dana 6 let koně sama chovala a starala se o ně. A celou dobu je pečlivě pozorovala, na obrazech jsou tak i ty nejmenší detaily, opravdu úžasné," uvedl v úvodu Zbyněk Suchý.

Třetí částí výstavy jsou pak dětské knihy básniček s ilustracemi. Na svém kontě má Dana Raunerová už šest knížek a sedmou má aktuálně v tiskárně.

Vernisáž si nenechala ujít ani starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková. "Ráda jsem přijala pozvání, je to velmi příjemná akce plná milých lidí. Dnes je tu i velmi plno, jsem ráda, že se tady na Roudné galerii daří. Myslím, že i náš obvod dělá pro naše občany a milovníky kultury spousty akcí a jsem velmi ráda, že je tato krásná vinotéka a a galerie na našem obvodu," uvedla Ivana Bubeníčková.

Výstava autorských obrazů a kreseb bude ve Vinotéce Galerii Hess k vidění do 17. března.

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství