QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tísňová linka pomáhá seniorům v Plzni. Strážníci zasahují i několikrát za den

17.05.2022 14:52

Charita města Plzně provozuje Tísňovou linku pro seniory a úzce na ní spolupracuje s policií. V pondělí vyjížděla hlídka Městské policie Plzeň hned ke třem případům. Jak linka funguje? Ptali jsme se u charity.

Senior_foto Pixabay

Městská charita Plzeň podává spolu s městskou policií potřebným pomocnou ruku. Tísňová linka pro seniory zaměstnala v pondělí 16. května hlídku strážníků policie. Ta vyjížděla rovnou ke třem klientům v nesnázích.

Tísňové linky pro seniory využívá na sto lidí v Plzni. Klient se v případě potřeby spojí přes krizové tlačítko s hlídkou městské charity. „Pracovník je na základě smlouvy obeznámený se stavem klienta, bydlištěm. Zkrátka ví, o jakého klienta se jedná. Pokud je to možné, domluví se a poradí se o tom, co klient potřebuje. V případě nejvyšší nouze vyjede hlídka městské policie,“ popisuje službu Alice Průchová z Charity města Plzně a dodává: „Máme zkušenosti, že si klienti v 90 % zmáčknou tlačítko v případě pádu, naštěstí je většina bez zranění.“

V Plzni je nadstavbou pro tuto charitní službu právě úzká spolupráce s městskou policií. V pondělí 16. května vyjížděla hlídka dokonce třikrát. „Signál z tísňového tlačítka byl dvacet minut po půlnoci impulsem pro výjezd hlídky do bytu 67leté důchodkyně, která upadla v koupelně. O několik hodin později spěchali na pomoc 88leté seniorce. Ta spadla z postele a nemohla se sama zvednout. Strážníci ženy zvedli a poskytli jim další nezbytnou osobní pomoc. Téhož dne si ještě vyžádala pomoc strážníků 68letá Plzeňanka,“ říká Jana Pužmanová, tisková mluvčí Městské policie Plzeň.

Zavedení služby je zpoplatněné a vyjde klienta na 500 Kč, měsíčně jsou poté poplatky 600 Kč.

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24