Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Atom na Lochotíně projde obnovou! Hotovo bude na jaře, AKTUÁLNÍ FOTKY

22.10.2014 18:59

Obchodní areál Atom na Lochtíně v Plzni se v posledních letech proměnil v "město duchů". To by se ale mohlo změnit. Klub Atom získal grant na částečnou obnovu a zapojit chce i místní obyvatele. Podívejte se na aktuální fotky!
 

OC Atom_QAP_foto (17)

Obchodní centrum Atom na Lochotíně v Plzni se za poslední roky stalo "městem duchů". Areál je složený z několika částí různých majitelů a je přesně vidět, kde se o místo pečuje a kde ne. Na druhou stranu vandalové jsou neoblomní a opravy stále dokola takzvaně lezou do peněz. Teď se chce o částečnou obnovu postarat Klub Atom, který spadá pod Diakonii Západ.

Klub Atom získal v rámci projektu Natři to sousedovi Poštovní spořitelny a Nadace VIA grant, který chce použít na částečnou obnovu dost zdevastovaného prostředí. "My jsme od Poštovní spořitelny a Nadace VIA dostali 88 300 korun, což byl stoprocentní úspěch v tomto grantu. Dostali jsme tolik, o kolik jsme žádali. Rozhodli jsme se, že ten projekt budeme realizovat tady v prostoru obchodního centra Atom a okolí. Sami vnímáme, že ten stav je neutěšený. Ani lidem, kteří tady žijí nebo pracují, se tady moc nelíbí. Takže v rámci toho projektu bychom chtěli spojit síly a změnit to v rámci možností," prozradila QAPu Jana Bačková z Klubu Atom, podrobnosti k celému projektu Natři to sousedovi najdete zde.

V současné době se rozeběhla první fáze obnovy, která spočívá především ve zjišťování aktuálního stavu a povědomí obyvatel okolí. V centrálním parku už proběhla i anketa. "Zajímali jsme se o to, co pro lidi to místo znamená, co se jim líbí nebo nelíbí, pokud jím procházejí, tak z jakého důvodu. Velice často se nám objevilo, že ta lokalita není oblíbená, a pokud lidé mohou, tak se jí vyhnou. Je to právě z toho důvodu, že obchodní centrum působí prázdně, až trochu strašidelně. Co hodnotili kladně to byl fakt, že tady městský obvod zajišťuje úklid, hodně se poptávaly maminky, jestli by zde nemohlo vzniknout centrum pro děti. Lidé navrhovali dokonce i nějakou zahrádku," říká Jana Bačková.

Samotné práce by měly odstartovat na jaře a hotovo bude do června. Boj s "větrnými mlýny" v podobě vandalů začíná...

S mapováním je aktuálně klub na začátku. V nejbližší době začne oslovovat školy a další instituce v lokalitě. Samotný projekt má několik fází. "Ta první fáze je právě ta mapovací. Do konce února proběhnou celkem tři besedy tady u nás, kdy se tady setkáme my, pozvaní zájemci, které oslovíme, a místní samospráva a budeme se domlouvat na prioritách, co bychom tady udělali. Na konci února už bychom měli mít jistotu. Únor až červen je období na realizaci samotných úprav," popisuje Jana Bačková.

Na první pohled je jasné, že za necelých 90 tisíc se nedá objekt kompletně zrekonstruovat. Nicméně mohly by se opravit lavičky v okolí, dětská hřiště, upravit zeleň v areálu, květníky a podobně. Ovšem s "válkou" proti vandalům mají majitelé jednotlivých částí své zkušenosti. Evidentně v nejlepší kondici je část, která patří společnosti Eret a Bernard. A právě i oni mají své zkušenosti s vandaly. Jejich část je totiž opravená, nově přibyla zámková dlažba na chodníku, budova má novou fasádu a je v ní čisto. Jenomže dílčí opravy a odstraňování následků řádění sprejerů je nekonečný boj, který prostě leze do peněz.

"My doufáme, že čím víc lidí se do toho zapojí, tím víc lidí o to bude mít následně zájem a bude se o to starat. Pokud to bude práce odvedená místními lidmi, tak si toho budou víc vážit. Nejsme idealisti, nejsme blázni a víme, že jsme uprostřed sídliště a ty věci se dějí a dít se budou. Budeme chtít zapojovat i naši mládež, aby se starala," snaží se Jana Bačková optimisticky vyhlížet do budoucnosti. Faktem je, že centrální část areálu se skutečně proměnila v "město duchů", řada podnikatelů lokalitu opustila a velká část obchodů je k pronajmutí. I to by se mohlo podle nadšenců z Klubu Atom změnit, pokud by se díky částečné obnově vrátil do míst život.


FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství