QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Únik nebezpečné látky do Úhlavy! Plzeň zásobuje pitnou vodou Radbuza - FOTKY

14.10.2019 8:53     14.10.2019 12:18

Znečištění řeky Úhlavy chemickou látkou z firmy v Klatovech dál zaměstnává řadu institucí. Případem už se zabývá i policie. Plzeň bude nyní zásobovat pitnou vodou Radbuza.

IMG_20191014_113440
IMG_20191014_113440123456798111013121514

Únik chemické látky z firmy Holz Schiller v Klatovech, která se postupně dostala až do řeky Úhlavy, dál zaměstnává nejen Povodí Vltavy a plzeňskou vodárnu, ale také město Plzeň a Plzeňský kraj.

Laboratoř a dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s vodárnou v Plzni dál monitorují koncentrační vývoj nebezpečné organické látky v řece. "Dosud nedošlo k očekávanému snížení koncentrace škodlivých látek," potvrdila mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová v pondělí ráno.

Povodí Vltavy už v průběhu soboty navýšilo odtok z přehrady Nýrsko, aby se naředila voda v řece Úhlavě, a tedy ke snížení koncentrace. V závěru víkendu pak došlo na další opatření. "V neděli 13. října v nočních hodinách byl ze stejných důvodů navýšen odtok z přehradní nádrže Hracholusky. Zásobování pitnou vodou pro obyvatele Plzně není ohroženo. Obyvatelé se nemusí obávat kontaminace vody ve vodovodních řadech," dodává mluvčí krajského úřadu.

Lidé by nicméně měli být obezřetní. "Z preventivních důvodů obyvatelům nedoporučujeme konzumaci ryb ulovených v řece Úhlavě a Berounce, zalévání touto vodou na zahradách, ani napájení dobytka. Zároveň se nedoporučuje ani koupání," pokračuje Alena Marešová.

Plzeň využije pro pitnou vodu řeku Radbuzu, zásobování pro lidi není ohroženo...

Vodárna Plzeň z preventivních důvodů zastavila v neděli večer provoz úpravny vody Plzeň. Tímto opatřením zabránila vniknutí nebezpečné látky do technologie úpravny. "Dnes dopoledne byla zahájena instalace zařízení na čerpání vody z náhradního zdroje, tedy řeky Radbuzy, jež není kontaminována. Vodárna bude po nezbytnou dobu upravovat vodu právě z řeky Radbuzy, aby byla zajištěna bezproblémová dodávka pitné vody pro Plzeňany," řekla mluvčí města Eva Barborková.

"Úpravna vody po nedávné modernizaci a rekonstrukci bez problémů upraví vodu z řeky Radbuzy, jež je složením podobná vodě v Úhlavě,“ řekl technický ředitel Vodárny Plzeň Petr Zelenka. Do doby, než se začne čerpat voda z Radbuzy, což se předpokládá v pondělních odpoledních hodinách, má Vodárna Plzeň dostatečné množství pitné vody ve svých vodojemech.

"Zásobování pitnou vodou pro obyvatele Plzně není ohroženo. Lidé se nemusí obávat kontaminace vody ve vodovodních řadech,“ zdůraznil generální ředitel Vodárny Plzeň Ludvík Nesnídal.

Zařízení na náhradní čerpání vody z Radbuzy začali instalovat hasiči v pondělních dopoledních hodinách. Vodu budou z řeky vytahovat dvě čerpadla, budou dodávat zhruba 400 litrů za sekundu. Voda poteče do úpravny vody hadicemi, předpokládaná délka hadicového vedení je zhruba půl kilometru, dvakrát půjde potrubí po dně řeky. Nasazeny jsou čtyři jednotky profesionálních hasičů včetně záchranného útvaru ve Zbiroze, na akci se podílí také deset jednotek dobrovolných hasičů.

Povodí Vltavy i Vodárna Plzeň nadále monitorují kvalitu vody a pravidelně odebírají vzorky z obou řek, z údajů je patrné, že hlavní vlna s nejvyšší koncentrací nebezpečné látky již odtéká z Plzně.

Únik chemické látky už řeší také policie. Zahájila trestní řízení...

V souvislosti s únikem chemické látky do vodních toků zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. "Prověřováním samotného případu se zabývají kolegové z odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje," dodala mluvčí policie Pavla Burešová.

Kromě toho policie také v pondělí posílila výkon služby dopravní policie kolem plzeňských ulic Malostranská a Zborovská tak, aby hasiči mohli udělat všechna potřebná opatření.

K úniku chemické látky Impralit-BSK effect z areálu firmy v Klatovech do Drnového potoka došlo podle všeho v noci ze 7. na 8. října. O celé události QAP.CZ informoval, více se dočtete v článku zde.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24