QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Úžasná atmosféra i rady... Barbora Strýcová debatovala na Slavii - FOTKY

28.11.2019 17:07

Za co rodiče Báře zamykali rakety, za co ji nadávali? Jak vzpomíná 33letá tenistka na roky v Plzni na Slavii? Současná světová jednička v deblu a wimbledonská vítězka diskutovala v Plzni…

Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (9)
Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (9)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (1)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (2)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (4)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (5)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (3)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (6)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (8)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (7)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (10)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (12)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (11)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (13)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (14)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (16)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (15)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (18)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (17)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (19)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (20)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (22)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (21)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (23)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (24)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (26)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (25)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (28)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (27)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (29)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (30)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (31)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (33)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (32)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (34)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (35)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (36)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (37)Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (38)

Tohle místo má velmi ráda, strávila tu dětství, od pěti let tu pinkala a začala hrát tenis, běhala, hrála si, trávila léto a zimu. Současná světová jednička v deblu se ráda vrací do areálu u Borského parku.

Barbora Strýcová zavítala do svého domovského klubu, TK Slavia Plzeň, ve středu 27. listopadu. Plzeňská rodačka se sešla nejen s malými tenisty, ale i trenéry, rodiči a vedením klubu.

Na Slavii se věnuje tenisu zhruba 150 dětí, nejmladším je kolem 8 let. A děti byly opravdu zvídavé.

„Když jsi byla malá, co jsi měla nejradši za sport?,“ ptala se malá holčička. „Tenis,“ zněla jasná odpověď Báry Strýcové. Děti ale upozorňovala i na to, že by měly mít i nějaký doplňkový sport. „Já jsem měla krasobruslení, až ve 13 jsem se rozhodla pro tenis. Také byste měly mít doplňkový sport, dejte si třeba hodinu atletiky týdně nebo choďte plavat, i basketbal je úžasný, protože tam děláte malé kroky,“ radila Bára.

Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (10)

„Není to jen o tenisu, tenis v tomto věku tolik nehrajte, důležitá je kondice, jít si zaběhat, na opičí dráhu, zatahat si v gymu gumou apod. K tomu být lepší, vám nepomůže víc hodin tenisu denně,“ zněly další rady zkušené tenistky.

Po odpovědi, jaký měla Bára pocit na prvním grandslamu, když jí bylo 17, letí hned další otázka od malého kluka. „A kolik je ti?“ A zlomila jsi někdy raketu?"

„Já jich zlomila, byla jsem a pořád jsem pěkný vztekloun,“ přiznala Bára. „To se neučte, proto jsme sem Báru nebrali,“ upozorňuje hned malé tenisty prezident klubu Jan Hlaváček  

Některé otázky provázejí salvy smíchu a některé Bářiny odpovědi zase němé úžasy. „Vyhrála jsem dva turnaje v singlu a 26 v deblu,“ odpovídala na další otázku Bára. A mezi dětmi se hned ozve „Hustý, wow,“

Tenistka Barbora Strýcová na Slavii (1)

Plzeňská rodačka během debaty zavzpomínala i na to, jak na Slávii jako malá tenistka vlastně žila. Na Slávii chodila s ostatními holkami například s Andreou Hlaváčkovou „Přišly jsme sem po škole v jednu a odcházely až v sedm, osm večer. Hrály jsme si jen tak mezi sebou, chodily hrát na zeď, hrály obíhanou, prožily jsme tu celé léto i zimu,“ usmívala se Bára, která začala hrát už v pěti letech.

A došlo i na to, jak je důležitá podpora rodičů. „Moji rodiče mě vždycky podporovali. Nikdy mi nenadávali za nějakou prohru, ale byli na mě naštvaní za moje chování a emoce. Já jsem velmi emotivní člověk, když jsem byla malá, tak jsem nedokázala přijmout prohry a za to mi rodiče nadávali a zamykali rakety. A to byl pro mě největší trest,“ přiznala Barbora Strýcová.

Většina dětí věnující se tenisu má stejné sny jako Bára. A Bára jim všem dala naději, že když za něčím tvrdě jdou a pracují na tom, nakonec se to povede. Tak jako jí, i když to podle jejích slov přišlo až v 33 letech.

"Chtěly bychom být jako Bára," shodly se po besedě dvě malé tenistky. Jedenáctiletá Laura Nováková se tenisu věnuje už pětkrát týdně. "Já také dělám ještě k tenisu jednou týdně gymnastiku," svěřila se Laura, která i sleduje, jak Bára hraje.

I její kamarádka, desetiletá Natálka Hájková, si besedu užila. "Hrozně moc se mi to líbilo. Dostala jsem i ponaučení, že před tréninkem nemám hledět do budoucnosti, ale zaměřovat se na to, co bude teď," říká Natálka.

Na Slavii trénuje i 17letá Klára Nováková, ta už byla během tohoto měsíce na druhé besedě s Bárou Strýcovou. "Tato byla víc o tenise, ta první více o jejím životě. Já určitě souhlasím s Bárou že by se měla hodně dělat i kondice. Měla jsem to podobné, že když jsem byla malá, dělala jsem i více sportů. Někdy je to hodně těžké to skoubit se školou, ale baví mě to," svěřila se Klára, která už má dvoufázové tréninky celkem 6x týdně. Jednou by se ráda také podívala na grandslam. "To je asi sen každého," usmívá se sympatická mladá tenistka.

foto: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24