Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvůli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

AKTUALIZUJEME! Rozvodněné řeky na Plzeňsku, zatopené silnice, ve Staňkově třetí stupeň - FOTKY a VIDEO

02.06.2024 10:01     02.06.2024 19:22

Zatopený Rondel v Plzni, kruhový objezd u Losiné pod vodou, Radbuza ve Staňkově na třetím stupni, vlaky mimo provoz, stoupající hladiny některých dalších řek. Tak to vypadá v neděli 2. června v Plzeňském kraji. Region zasáhly deště a v neděli i bouřky.

HZSPK HZSPK
DSC06748Doudlevce _Plzeň_ (2)Doudlevce _Plzeň_ (5)Doudlevce _Plzeň_ (14)Štěnovice foto ZZSPKBerounka Bílá Hora Berounka DarováCG0A0282DoubravkaParkoviste EUC klinikaParkoviste u EUC Kliniky PArkoviště u EUC klinika Plzen PlzeN Hradiste PLzen Lobzy Plzeň Lobzy PLzen Lobzy 4PLzen Lobzy 5PLzen Lobzy 6PLzen Lobzy foto QAP Plzen Lobzy QAP foto PlzeN nábrežíPLzen Nábřeží foto QAPPlzen Naplavka PLzen Naplavka QAP foto RAdbuza 4RAdbuza Ceske Udoli Radbuza ceske udoli _1RAdbuza České udoli Štěnovice foto ZZSPKRAdbuza Naplavka PLzen Uhlava Hradiste PlzeňUhlava Hradiset Uhlava Plzen Hradiste Uhlava Plzen Hradiste 1Uhlava Plzeň Hradiste 3Uhlava Plzen Hradiště Uhlava Plzen Hradiště 2Uhlava Plzen Hradiště neděle odpoledne Berou (4)Berou (8)Berou (29)Stenovice foto QAP 3Stenovice foto QAP 5Stenovice foto QAP1ŠTěnovice foto QAPHZSPKŠtěnovice foto čtenář QAP Štěnovice foto čtenář QAP 1Štěnovice foto čtenář QAP 3Štěnovice foto čtenář QAP 5Štěnovice foto čtenář QAP 6Štěnovice foto čtenář QAP 7Štěnovice foto čtenář QAP 8Štěnovice foto čtenář QAP 10ŠTěnovice foto QAPPodjezd u OC Olympia 5Podjezd u OC OLympia

Kvůli deštivému počasí a nasycené půdě stouply hladiny řek v regionu už během soboty. Psali jsme ZDE. V neděli navíc region zasáhly silné bouřky, ty způsobují ještě další vzestupy vodních toků. Déšť zkomplikoval také dopravu, hasiči mají opět plné ruce práce.

Nejhorší situace je na Radbuze ve Staňkově.

"Vzhledem k silně nasycené půdě v povodí Berounky, reagují toky vzestupy hladin i při slabých srážkách. Hladina Radbuzy ve Staňkově kolem půlnoci překročila úroveň 3. SPA a stále slabě stoupá. Kulminaci očekáváme v nejbližších hodinách," uvedli meteorologové z ČHMÚ v neděli ráno. 

Nakonec ale v neděli po poledni Český hydrometeorologický ústav uvedl, že stav na Radbuze ve Staňkově bude trvat až do pondělí. "V povodí Mže budou dnes hladiny zpočátku zvolna klesat, po zasažení bouřkami dojde k prudkým vzestupům hladin s možností překročení 1. SPA. V povodí horní Radbuzy bude 3. SPA ve Staňkově přetrvávat až do zítřka. Toky v povodí Úhlavy a Úslavy mohou zpočátku velmi zvolna klesat, dolní toky však reagují na situaci dotokem a stoupají," uvádí ČHMÚ.

Na druhém stupni byla v neděli dopoledne Radbuza na vodní nádrži České údolí.

Na třetí stupeň vystoupala v sobotu Úhlava v Tajanově, ta už je aktuálně ale na prvním stupni. Na prvním stupni je i Úhlava ve Štěnovicích. Na prvním stupni zůstávají v neděli dopoledne i řeky Berounka na Bílé Hoře, Radbuza ve Lhotě, Úslava v Prádle.

Povodňová pohotovost platí pro Blovice, Domažlice, Nepomuk, Plzeň, Přeštice, Stod.

V neděli dopoledne zasáhly Plzeňský kraj silné bouřky. "Po odpoledních bouřkách budou horní toky opětovně stoupat, a to velmi prudce. Berounka se na horním toku pohybuje na 1. SPA. Dotok z horních úseků se zde projeví až během pondělí, kdy nevylučujeme překročení 2. SPA. Vzhledem k silnému nasycení v oblasti jihozápadních a západních Čech mohou toky reagovat na intenzivní srážky v bouřkách výraznými vzestupy hladin. Místy může dojít krátkodobě k překročení 1. SPA i na dalších místech," uvádí ČHMÚ.

Odpoledne se situace zhoršila na Úhlavě. Druhý stupeň platí v neděli odpoledne ve Štěnovicích. Kulminace se očekává také na Úhlavě v Plzni Hradišti. Stoupá i Úslava, druhý stupeň platí v Koterově.

Velká voda zaplavila např. Štěnovice, Starý Plzenec a část plzeňského Božkova. Jak to vypadalo v neděli odpoledne v Plzni se můžete podívat ve fotogalerii.

Voda ohrozila rodinné domy a zaplavila železniční přejezd v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Více ZDE.

Deště zkomplikovaly i dopravu. V Plzni byl zaplavený Rondel, hasiči zde museli odčerpat vodu a silnice byla v neděli kolem poledne uzavřena. "Karlovarská třída v Plzni je nyní pod Rondelem obousměrně uzavřená. Hasiči zde odčerpávají vodu," uvedla kolem nedělního poledne tiskový mluvčí policie Michaela Raindlová.

Pod vodou je i kruhový objezd u Losiné. Vozovka I/20 musela být uzavřena u Losiné u kruhového objezdu. "Uzavřená vozovka, kam vlivem deště stekla voda z pole. Komunikace zcela uzavřena v obou směrech (zatopený celý kruhový objezd). Komunikace uzavřena od OC Olympia do Losiné a z druhé strany na příjezdu od Štěnovic," informovala odpoledne mluvčí policie s tím, že uzavřena je i Starý Plzenec.

Řidiči musí být obezřetní i na dalších místech v regionu. Problémy jsou i na železnici. Voda zaplavila část Starého Plzence. Vlaky nejezdí mezi Plzní a Starým Plzencem.U Koterova je kvůli sesuvu půdy poničená  železniční trať.

Mimo provoz je přívoz v Darové na Rokycansku.

Velká voda si vyžádala i zásah vrtulníku ve Štěnovicích. Rozvodněná voda tam uvěznila mladého muže. Více jsme psali ZDE.

Hasiči mají v neděli plné ruce práce. "Za dnešek evidujeme již kolem stovky zásahů spojených s deštivým počasím. Nejvíce se zasahovalo na Plzni městě a jihu Plzeňska," uvedli v neděli odpoledne hasiči.

Foto QAP, Berounka přívoz Darová Jaroslav Kreisinger, úvodní foto síť X HZSPK

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství