QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Klatovech unikla nebezpečná látka, ohrozila i zdroj pitné vody v Plzni

13.10.2019 13:15

Únik látky do Drnového potoka v Klatovech způsobil poplach i v Plzni. Do potoka unikly prostředky na impregnaci dřeva. Potok je významným přítokem Úhlavy, jež zásobuje město Plzeň pitnou vodou.

8_4_2018 únik nafty do řeky Dobřany (1)

Látka unikla z jednoho výrobního areálu v Klatovech. Podezření ze znečištění Drnového potoka v lokalitě u jezu v Lubech bylo nahlášeno na Odbor životního prostředí MěÚ Klatovy v úterý 8. října.

Na hladině byla souvislá vrstva bílé pěny a nalezeny byly i mrtvé ryby. Na místo přijeli ihned hasiči a preventivně byla položena norná stěna v Mercandinových sadech. Byly odebrány i vzorky a povolána chemická laboratoř HZS z Třemošné u Plzně.

Následně byl na levém břehu potoka v místě „U Benešů“ zjištěn výtok neznámé látky z kanalizační výpusti, která odvádí srážkovou vodu z areálu pily společnosti Holz Schiller. Po prohlídce pily bylo zjištěno znečištění u impregnační vany na dřevo.

Došlo k úniku nebezpečné látky

Dle vyjádření pracovníka společnosti Holz Schiller došlo k úniku chemické látky (Impralit-BSK effect) pravděpodobně v nočních hodinách a jejímu splachu do dešťové kanalizace a do Drnového potoka. Jedná se o chemickou látku nebezpečnou pro zdraví a životní prostředí, vysoce toxickou pro vodní organismy.

Látka je ředitelná vodou. A právě to je největší problém. "Vzhledem k tomu, že se jedná o látku, která je rozpustná ve vodě, není možné zamezit jejímu šíření tokem Drnového potoka, ani není možné její zachycení. Po dohodě s chemickou laboratoří bude stav v Drnovém potoce nadále monitorován, ale ponechán bez dalšího zásahu. Průběžně dojde k odtoku kontaminovaných vod a jejich naředění do neškodného stavu. Po dohodě s pracovníky PVL dojde k vypuštění nadjezí z důvodu urychlení odtoku vody. Průběžně budou členy ČRS sbírány uhynulé ryby," uvedl Odbor životního prostředí MěÚ Klatovy.

Znečištění potoka řeší i v Plzni. Podle vyjádření Vodárny Plzeň se lidé ale nemusí bát...
"Povodí Vltavy bezprostředně po zjištění havárie zahájilo detailní monitoring toku Úhlavy s detailním zaměřením na profily v blízkosti jímacího objektu plzeňské vodárny. Laboratoř a dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s VODÁRNOU PLZEŇ a.s. monitorují koncentrační vývoj nebezpečné organické látky v řece, směřující k jímacímu objektu Vodárny Plzeň. Před nedávnem zrekonstruovaná technologická linka úpravny vody Plzeň se s kontaminovanou povrchovou vodou vyrovná, nicméně bude pro ni znamenat zvýšenou zátěž po stránce technické i technologické," zní vyjádření Vodárny Plzeň.

Povodí Vltavy preventivně zahájilo v průběhu soboty 12. října vypouštění více vody z přehrady Nýrsko, aby došlo k naředění vody v řece Úhlavě. „I přesto se dá očekávat negativní vliv na ekosystém řeky a může docházet k úhynu ryb,“ sdělila vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová.

„Obyvatelé se nemusí obávat toho, že by se jim dostala do kohoutků závadná voda. Máme špičkovou úpravnu vody, která nedávno prošla rekonstrukcí a modernizací a má technologie na zachycení těchto látek,“ uvedl generální ředitel VODÁRNY PLZEŇ a.s. Ludvík Nesnídal.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24