QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňské zoo se zabydluje pár skunků pruhovaných

07.08.2020 21:00

Proč se říká páchne jako skunk, můžeme zjistit v plzeňské zoo. Tyto šelmy vystřikují silně páchnoucí sekret s velikou přesností na vzdálenost několika metrů přesně do očí nepřítele.

1

Na Kanadském západě v plzeňské zoologické zahradě se zabydluje pár skunků pruhovaných. "Tyto americké šelmy v sebeobraně vystřikují silně páchnoucí sekret z pachových žláz, které mají pod ocasem. Trefují se s velikou přesností na vzdálenost několika metrů přesně do nepřátelských očí. Zasažené oči pak silně pálí a jsou dlouho citlivé. Bez okamžitého vypláchnutí vodou dochází k silnému zánětu spojivek. Olejovitá tekutina žluté barvy obsahuje chemické sloučeniny síry. Skunčí pach je cítit i na kilometr daleko. Citlivějším lidem může způsobit nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Dlouho trvá než zápach vymizí a ještě po měsíci je na zasažených předmětech cítit,“ sděluje mluvčí zoo Martin Vobruba.

Chov skunků pruhovaných v Plzni znovu začíná po čtrnáctileté pauze. "Osídlili expozici, ve které již byli kdysi chováni, a sice v sousedství výběhu rysa kanadského, kde vystřídali sviště stepní. Pravidelní čtenáři časopisu  Iris si možná vzpomenou, že tehdy se snímek skunka dostal i na obálku jednoho čísla. Skunci žili v Plzni již v 80. letech,“ dodává mluvčí.

Tyto šelmy se živí především hmyzem, drobnými obratlovci, ale i rostlinnou potravou. Samice rodí po 63 dnech březosti nejčastěji tři až ět mláďat, někdy jich může být až deset. Porody probíhají od března do května. V přírodě obývají pestrou škálu biotopů, jako například okolí řek porostlá křovinami a lesy, přes noc se ukrývají ve skalních štěrbinách, dutých kmenech nebo si sami vyhrabávají nory.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24