QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji je kvůli koronaviru v karanténě už 150 lidí

03.03.2020 19:10     09.03.2020 11:00

Zdravotnická zařízení preventivně vyhlásila zákazy návštěv. Od soboty 7. března začalo omezení platit na všech odděleních v Mulačově nemocnici a v Privamedu v Plzni. 

DSC02555

V regionu už podstoupilo testy v souvislosti s koronavirem 59 lidí. Celkem 150 osob je aktuálně v karanténě, u 71 lidí už podle informací Krajské hygienické stanice z pondělí 9. března, karanténa skončila.

Nemocnice kvůli koronaviru preventinvě vyhlašují zákazy návštěv. Nově vyhlásily zákaz návštěv Mulačova nemocnice a Nemocnice Privadem v Plzni. Omezení platí od soboty 7. března a týká se až do odvolání všech oddělení. Od pátku 6. března platí až do odvolání zákaz návštěv v celé plzeňské fakultní nemocnici. Ve Stodské nemocnici platí omezení už od 28. února, v Klatovské nemocnici už od středy 4. března.

"Z hygienicko-epidemiologických důvodů vyhlašují nemocnice Plzeňského kraje preventivně zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů. Opatřením se snažíme chránit naše pacienty a vám blízké osoby. Děkujeme, že naši snahu chápete a respektujete,“ sděluje mluvčí skupiny Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Od pondělí bude platit zákaz návštěv také v Dobřanech. "Vzhledem k šíření koronavirové nákazy vyhlašuje Psychiatrická nemocnice v Dobřanech úplný zákaz návštěv na všech odděleních, a to od pondělí 9. března 2020 do odvolání," uvádí tiskový mluvčí nemocnice Libor Panoš.

Preventivní opatření přijalo také město Plzeň. Patří k nim například zvýšená dezinfekce vozů městské hromadné dopravy, až do odvolání zrušení návštěv v Městském ústavu sociálních služeb města Plzně, zasílání aktualizovaných informací školám zřizovaných městem Plzeň a další.

Mimořádná opatření ve své budově na náměstí Míru zavedl Český rozhlas Plzeň. Platí zde zákaz soukromých návštěv, do rozhlasové budovy smějí pouze pozvaní hosté do vysílání. Ruší se veškeré plánované akce pro veřejnost v rozhlasových prostorách a zavřeno má i jídelna v objektu.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení ukládající všem osobám s trvalým pobytem v České republice, jež se od soboty 7. března navrátí z pobytu na území Italské republiky do České republiky, aby bezprostředně po návratu oznámily tuto skutečnost svému praktickému nebo dětskému lékaři, a to utelefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem. Lékaři pak rozhodnou u těchto osob o karanténě v délce 14 dnů.

"Za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun,“  oznámil v pátek 6. března premiér Andrej Babiš. Dále doplnil, že lidé v karanténě mají nárok na nemocenskou. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24