QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po návratu z Itálie musí všichni do karantény! Hrozí pokuta tři miliony

06.03.2020 18:04     06.03.2020 18:14

Ministr zdravotnictví nařídil plošnou karanténu lidem přijíždějícím z Itálie od soboty 7. března.  Za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun.

1

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení ukládající všem osobám s trvalým pobytem v České republice, jež se od soboty 7. března navrátí z pobytu na území Italské republiky do České republiky, aby bezprostředně po návratu oznámily tuto skutečnost svému praktickému nebo dětskému lékaři, a to utelefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem. Lékaři pak rozhodnou u těchto osob o karanténě v délce 14 dnů.

"Za porušení karantény hrozí pokuta až 3 miliony korun,“  oznámil v pátek 6. března premiér Andrej Babiš. Dále doplnil, že lidé v karanténě mají nárok na nemocenskou.

"Město Plzeň informovalo všechny své organizace včetně základních a mateřských škol o novém mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého mají lidé vracející se z Itálie zůstat kvůli nebezpečí šíření nákazy novým koronavirem ve čtrnáctidenní karanténě. Opatření platí od 7. března. Město upřesnilo také svá původní doporučení ředitelům škol, jak mají informovat rodiče po návratu žáků z jarních prázdnin do škol,“ sděluje Marie Fialová z tiskového oddělení plzeňského magistrátu.

Mimořádné opatření vydalo ministerstvo zdravotnictví na základě souhlasného projednání s hejtmany všech krajů a primátorem hlavního města Prahy.

"Především bych chtěl apelovat na všechny, aby nejezdili v této chvíli do Itálie, aby tak zbytečně nevystavovali sami sebe ale i další lidi nebezpečí nákazy virem COVID-19. Dále všem doporučuji, aby se vyhnuli místům s vysokou koncentrací lidí a především dbali zvýšených hygienických opatření,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

V Itálii jsou aktuálně zhruba čtyři tisíce nakažených. Většina případů v naší republice se nakazila právě při svém pobytu na italském území. Opatření by mělo zabránit dalšímu šíření ocenmocnění COVID-19 z Itálie. Neprodlená realizace je nezbytná vzhledem k očekávanému návratu až několika desítek tisíc osob do naší republiky. Česko má k 6. březnu 18 nakažených.

FOTO: ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24