V Plzeňském kraji vykvetly vzácné orchideje - FOTKY

13.05.2020 18:55

Ohrožená orchidej vstavač obecný, známá také jako kukačka, roste v regionu už jen na 17 místech. Ještě v polovině minulého století se jednalo o zcela běžný druh.

1
1234

Na přelomu dubna a května každoročně Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prostřednictvím svého regionálního pracoviště v Českém lese sleduje přibližně 17 míst, kde roste vzácná orchidej vstavač obecný. Letos jich vykvetlo 6 541, což je nárůst oproti roku 2019, kdy bylo nalezeno 2 667 kvetoucích rostlin.

"Vstavač obecný byl dříve, ještě v 50. letech minulého století, běžným druhem. Kolektivizací zemědělství a jeho intenzifikací, spojenou též s ukončením tradičního hospodaření, zaniklo až 80 % jeho lokalit. Nyní patří mezi ohrožené druhy. Každoroční sčítání nám pomáhá vyhodnotit, zda této vzácné rostlině vyhovuje způsob, jak se v místech, kde ještě stále roste, hospodaří. Péče spočívá v kosení louky a jeho správném načasování, pastvě a případně i bránování. Vstavači obecnému vyhovují nezapojené trávníky bez dominance trav, dřevin a menší přísun dusíkatých živin,“ říká Jiří Sladký z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český les.

Vstavač obecný roste především na mírně suchých až mírně vlhkých loukách, pastvinách a křovinatých stráních. Kvete od května do června, jeho květa mají různé barvy od bílé, růžové až po tmavě fialovou. "V Plzeňském kraji jsou centrem výskytu především Sušicko-horažďovické vápence, ale i několik málo lokalit na Domažlicku, Tachovsku a Manětínsku,“ dodává Jiří Sladký.

"To, jak se vstavačům daří, hodně závisí nejen na způsobu obhospodařování, ale i klimatických podmínkách. Vyhovuje mu sněhová pokrývka v zimním období a deštivé počasí. Například v roce 2018 bylo sečteno 6 253 jedinců. Navýšení jejich počtu v roce 2020 bylo zaznamenáno na sedmi ze 17 lokalit,“ uzavírá Jiří Sladký.

FOTO: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24