V Plzni na Roudné se zřítila část neobývaného domu - FOTKY

03.08.2020 11:49     04.08.2020 12:16

V pondělí 3. srpna se zřítila část neobývané budovy poblíž Rooseveltova mostu. Na místo dorazila speciální hasičská technika, aby se podílela na bourání historického objektu. 

1
142332111151617

Ke zřícení části objektu v Úzké ulici poblíž centra Plzně došlo v pondělí dopoledne. Podle prvních informací hrozilo, že by se zde mohli zdržovat lidé bez domova. "Na místo byli povoláni kynologové a dron k zmapování situace,“ sdělil krátce po události mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Petr Poncar. V objektu se naštěstí nikdo nenacházel. 

Do Plzně v pondělí odpoledne zamířila také jednotka Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR k demolici historické budovy, která byla značně poničena povodněmi z roku 2002 a v současné době postupně chátrala. Speciální hasičská technika byla povolána vzhledem k obtížným podmínkám. V akci byla i plošina ze stanice Košutka HZS Plzeňského kraje. "Hasiči museli nejprve část střechy rozebrat a za pomoci motorových pil rozřezat trámy spojující dvě vedle sebe stojící budovy, aby při následné demolici nedošlo ke zřícení i druhého objektu. Na zásah byli povoláni také psovodi Městské policie hl. m. Prahy, kteří provedli prvotní průzkum, zda se v budově nikdo nenachází," informuje Hasičský záchranný sbor ČR.

Událostí se zabývají policisté. "Oznámení o sesutí části neobývaného domu jsme přijali krátce před třičtvrtě na jedenáct dopoledne. Na místě jsou všechny složky integrovaného záchranného systému. Hasiči provedli prvotní průzkum objektu. Na místo byl přivolán psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání osob v sutinách. Vzhledem k poškození domu byly nasazeny drony, které mapují stav a poškození domu. Na místo byl též povolán statik a pracovník Národního památkového ústavu, kteří budou rozhodovat o dalším postupu. Okolnosti se prozatím obešly bez zranění osob. Policisté jsou na místě a poskytují součinnost při zajištění bezpečného prostoru. Práce na místě stále pokračují," upřesnila v pondělí po poledni policejní mluvčí Veronika Hokrová.

FOTO: HZS PK, Policie ČR, Záchranný útvar HZS ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24