QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni podstoupili první dva pacienti novou léčbu refluxní nemoci

13.10.2021 19:28

Na interní klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň proběhla 12. října léčba dvou pacientů s refluxní nemocí jícnu přístrojem Stretta. Dnes 13. října následovala léčba stejnou metodou pacientů v Praze.

Refluxní nemoc_fn plzen

Refluxní nemoc jícnu je velmi časté onemocnění, neboť postihuje až 20 procent české populace. Jde o nepříjemné onemocnění, které se bezprostředně projevuje tzv. pálením žáhy a kyselým nebo hořkým pocitem v ústech. Kromě těchto přímých projevů je reflux častou příčinou zánětu jícnu a hlasivek, chrapotu a zubního kazu.

Základem léčby je úprava životosprávy, cvičení a redukce nadváhy. Součástí léčby bývá teké užívání léků. Bohužel však až jedna třetina osob s touto nemocí nemá ani s těmito opatřeními plnou úlevu. Další obvyklou a už jedinou možností léčby bývá operace.

Při klasické operaci se horní část žaludku otočí kolem jícnu a přišije, aby se zabránilo zpětnému chodu žaludečního obsahu do jícnu. To už ale mění normální anatomické poměry a její efekt i při skvělém provedení trvá v průměru pět let.

"Léčba refluxu pomocí přístroje Stretta spočívá v podání radiofrekvenční energie do svaloviny dolního jícnového svěrače speciálním přístrojem, který je podobný endoskopu a na konci má čtyři malé vysunovací hroty. Přes ně se aplikuje energie do předem přesně určených míst přechodu jícnu a žaludku," vysvětluje MUDr. Karel Balihar, Ph.D. z I. interní kliniky FN Plzeň.

Tato léčba je také atraktivní svojí menší náročností a větší bezpečností, než je tomu u operace.

Důležité je, že jde o proud o velmi nízké frekvenci, který nevede k poškození tkáně jícnu, ale tato tkáň se v odstupu týdnů až měsíců po proceduře postupně elasticky zpevní,“ dodává MUDr. Karel Balihar.

Stretta se provádí ve Spojených státech amerických již od roku 2002 a jsou s ní dlouhodobé zkušenosti. Od včerejšího dne už se tato metoda dostala i k nám do České republiky. Jde o velmi bezpečnou metodu s minimálním rizikem vážných komplikací a poměrně stabilním, dlouho trvajícím účinkem v horizontu 5 až 10 let u většiny pacientů.

 

foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24