Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Platební kartou se bude platit v Plzni i v tramvajích a trolejbusech

12.05.2015 10:02

Do konce června budou moct cestující MHD v Plzni platit bezkontaktní platební kartou nejen v autobusech, ale i tramvajích a trolejbusech. Přinášíme podrobnosti!

karta

Na konci dubna letošního roku spustily dopravní podniky v Plzni pilotní projekt placení jízdného bezkontaktní platební kartou v některých autobusech společnosti. Postupně se systém rozšířil a momentálně už je platba kartou možná ve všech autobusech. Dopravní podniky jdou ale ještě dál a do konce června se novinka rozšíří do celého vozového parku společnosti.

Jak už vás QAP. CZ před časem informoval, PMDP spustily pilotní projekt na konci minulého měsíce. V autobuse se objevily nové přístroje na placení bezkontaktní platební kartou. Podrobnosti najdete v článku zde.

Dopravní podniky nyní projekt rozšiřují i na další vozy. V příštích týdnech budou speciální Cardmany osazené i v trolejbusech a tramvajích a do konce června bude nový systém placení fungovat v rámci celého vozového parku PMDP.

"Nákup jízdenky prostřednictvím bezkontaktní bankovní karty vnímáme jako vhodný doplněk k systému Plzeňské karty,“ vysvětluje Michal Kraus, předseda představenstva PMDP. "Zároveň tím zvýšíme dostupnost jízdného především pro mimoplzeňské nebo zahraniční zákazníky,“ doplňuje.

"Nové Cardmany jsou označeny symbolem pro bezkontaktní platby a zároveň je na nich umístěn jednoduchý návod pro použití. Zvenku na vozidle jsou označeny dveře, u kterých se speciální Cardman nachází, také symbolem pro bezkontaktní platby. Zpravidla jde o druhé dveře zepředu," upřesňuje mluvčí společnosti Kateřina Fránová.

Nákup jízdenky je v podstatě stejný jako s Plzeňskou kartou. Cestující si zvolí druh jzdenky, přiloží kartu a přístroj mu vydá jízdenku. Cestujícímu není účtovaná každá jízdenka, ale v rámci nastaveného intervalu, který je tři dny, se mu odečte celková částa za jízdenky nakoupené v té době. "Zúčtování plateb za nakoupené jízdenky probíhá jednou za 3 dny, přesně 3 dny po nákupu první jízdenky,“ vysvětluje Zbyněk Proška, projektový manažer PMDP. "Protože systém nedokáže předjímat, kolik jízdenek cestující zakoupí, je při prvním nákupu na bankovním účtu cestujícího ‚předautorizována‘ (zablokována) částka ve výši 150 Kč. Tato částka ale zůstává na účtu cestujícího až do řádného zúčtování jízdenek např. jako nezaúčtovaná transakce. Finální zúčtování pak probíhá dle skutečně realizovaných nákupů. Jedná se o běžnou praxi v oblasti plateb bankovní kartou, kdy dochází k ‚rezervaci‘ finanční částky, to držitelé znají například při rezervacích ubytování atp.,“ dodává Zbyněk Proška.  

FOTO: PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte