Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Kvůli komínu mohl dům lehnout popelem! Hasiči bijí na poplach

13.11.2014 11:05

Topná sezóna každý rok postaví hasiče doslova do pozoru a nikdy se neobejde bez požárů spojených s topením. Naposledy mohl dům shořet kvůli nepročištěnému komínu!

FOTO_HZSPK (2)
FOTO_HZSPKFOTO_HZSPK (2)FOTO_HZSPK (3)

Topná sezóna s sebou každý rok nese velké riziko požárů a také v letošním roce už hasiča zaměstnávají požáry zpsůboené kvůli topení. V některých případech jde přitom přímo o hazard majitelů, kdy si nenchají vyčistit a zkontrolovat komín. To přitom mají dané ze zákona.

Naposledy museli hasiči vyjíždět k podobnému požáru ve středu na Tachovsku (viz fotogalerie) a právě tento případ je doslova alramující. Majitel totiž nenchal komín vyčistit a obrovské neštěstí bylo doslova na spadnutí. Zabránil mu jen rychlý zásah hasičů.

"Operační středisko vyslalo jednotky do Broumova na Tachovsku k požáru sazí v komíně. Oheň se částečně rozšířil i na trámy v okolí komína i povalové stropy. Hasiči komín vyčistili, vynesli velké množství sazí. Celý objekt překontrolovali pomocí termokamery. Další skrytá ohniska nenalezli. Ke komínu dostali pomocí výškové techniky. Požár se podařilo podchytit včas, hořící saze nestačily napáchat větší škody. Uchráněné hodnoty na 1,3 milionu korun," potvrdila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Příčiny požáru jsou v tomto případě naprosto jasné. "Saze chytly v důsledku zanedbání péče o komínové těleso. Majitel nepředložil doklad o odborné revizi ani čištění komína, na místě mu byla udělena bloková pokuta. Komín nesmí do provedení revize používat," doplnila mluvčí hasičů.

Topná sezóna díky teplému podzimu teprve začíná! Hasiči bjí na poplach...

O tom, že podobných požárů bude dál přibývat, není pochyb. "Žádná topná sezóna se bohužel neobejde bez mnoha požárů souvisejících s topidly. Pokud si majitelé domů ještě nenechali vyčistit komín a zkontrolovat topidlo, tak je nejvyšší čas to udělat a sehnat si kominíka. Investice v řádu stokorun může ve výsledku uchránit majetek za miliony," říká Pavla Jakoubková. 

Četnost pravidelného čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv je stanovena v nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Obecně lze říct, že všechny používané spalinové cesty musí alespoň jednou ročně zkontrolovat kominík.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte