Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Běh naděje podpoří opět boj s rakovinou

14.04.2011 9:18

V sobotu 16. dubna můžete opět prostřednictvím tradiční akce Běh naděje podpořit boj s rakovinou. Jednoduchá trasa startuje u OC Plaza v Plzni. Tento běh je přímým pokračováním Běhu Terryho Foxe. Loňský rok se vybralo téměř 18 000 korun.

IMG_1149

V sobotu 16. dubna proběhne od 10 hodin už 4. ročník tradiční akce Běh naděje. Tato akce je přímým pokračováním populárního Běhu Terryho Foxe. Vyráží se z OC Plaza.

Běh naděje je sportovní a společenská akce, která ale má záměr humanitární tedy podpořit výzkum a boj proti rakovině. Původní akcí před během naděje, který v současnosti pořádá ZČU a je jedinou univerzitou v ČR, která takovou akci pořádá, je známý Běh Terryho Foxe.

Proč Běh naděje?

Běh Terryho Foxe byl populární po celém světě. "V roce 2008 ale přišli hlavní organizátoři akce a měli velmi vysoké licenční požadavky. Na ty Česká republika ale nepřistoupila," popisuje vznik Běhu naděje jeden z organizátorů Ondřej Vodrážka z katedry TV a sportu FST. "Ubylo ale bohužel účastníku a také nakonec i samotných běhů. Běh Terryho Foxe byla prostě značka," dodal Vodrážka.

Původní Běh TF měl 13 ročníků, účastnilo se ho celkem 17 322 účastníků, kteří darovali 902 309 korun. Běh naděje je na tom dosud hůř, ale přesto nejsou organizátoři zklamáni. Letošní ročník je čtvrtým. Loňský rok ´běželo´363 lidí a vybralo se 17 929 korun. Za tři roky se celkem účastnilo rovných 1000 účastník a vybralo se 49 972 korun. "Dosud jsme měli zhruba tak třetinu účastníků než Běh Terryho Foxe, ale jsme optimističtí," říká s úsměvem Ondřej Vodrážka ze ZČU.

Kdy, kde a jak běžet?

Startuje se z bývalého výstaviště v OC Plaza v 10 hodin. Účastníci absolvují běh na okruhu dlouhém 1400 metrů. "Nezávodí se, každý běží, jak může. Jde o symboliku, můžete jít třeba i s kočárkem," láká Vodrážka s tím, že terén je pro všechny.

Prezentace v prostoru startu je od 8:30 do 9:45 hodin. Na startu také dáte dobrovolný vklad, jehož výše není omezena. Každý účastník dostane čelenku a diplom. Kdo dá minimálně 100 korun tak dostane i tričko s emblémem běhu.

Pro malé účastníky je připraven program v podobě závodu zdatnosti, šikovnosti a znalosti přírody a to nejen pro děti ale i jejich doprovod. Tento program bude od 8:30 do 12 hodin.

"Jediní, kdo se nesmějí běhu zúčastnit jsou psi bez košíku," upozorňuje Vodrážka.

Životní příběh Terryho čtěte v článku Kdo byl Terry Fox a proč běžel svůj životní běh?

foto: Hynek Mojžíš 3. ročník běhu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT