V Plzni vzniklo nové parkourové hřiště, patří k největším v Evropě - FOTKY

04.10.2018 12:51

V areálu v Krašovské v Plzni vzniklo jedno z nejšpičkovějších parkourových hřišť v republice. Město na jeho stavbu dalo přes 5 a půl milionu!

foto-qap-cz (7)
foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)

Jedno z největších parkourových hřišť v Evropě začalo fungovat v Plzni. Město ho nechalo vybudovat v Krašovská Aktivity centrum Plzeň. V republice patří mezi špičku a řadí se i mezi největší v Evropě.

"Parkour není jen skákání. Je to moderní pohybová disciplína, jejíž ústřední myšlenkou je rozvoj schopností k překonávání překážek nejen těch fyzických ale i životních. Pro překonávání překážek se využívají skoky, běh, lezení, šplh, pohyby ve visu za ruce a akrobatické prvky. Parkouristé jsou ve svých komunitách ale i mimo ně pozitivními vzory pro mládež ze všech sociálních skupin a i toto je důvod, proč jsme hřiště nechali vybudovat,“ řekl při slavnostním otevření primátor Martin Zrzavecký.

Na návrhu hřiště se podíleli přímo plzeňští vyznavači parkouru, kteří mají své vlastní tréninkové skupiny. "Navrhovali jak druh a velikost překážek, ale i jejich rozložení v rámci celého hřiště o ploše 600 metrů čtverečních. Parkourové hřiště tvoří čtyři sestavy zdí, dvě sestavy zdí a hrazd, samostatná sestava hrazd, tři balanční trubky různých délek a tvarů, šest dřevěných sestav a prvků z akátu a dubu a dominantou je betonová soustava krychlí,“ přiblížil radní David Šlouf.

Výstavbu financuje město Plzeň z prostředků z přebytku hospodaření města za rok 2017. Celkem to vyšlo víc jak 5 a půl milionu. "V rámci Koncepce sportu v Plzni tím byla naplněna další položka Cíle 1, tj. vybudování moderní, dostupné a otevřené sportovní infrastruktury podporou rozvoje life style sportů, mezi něž se parkour řadí. Parkourové skupiny již nyní působí v Krašovské a využívají vnitřní prostory Aktivity centra Plzeň ke svým tréninkům,“ doplnil David Šlouf.

Hřiště nemůže mít zcela volný přístup, ale jeho provoz bude podléhat dohledu zkušených parkouristů v tréninkových skupinách a v provozních hodinách hřiště.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24