Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Univerzita v Plzni má novou knihovnu! Projekt vyšel na víc jak 200 milionů

22.09.2014 13:58

Studovny, informační centrum, relaxační zónu i novou kavárnu a rozšířený volný výběr knih nabízí nově vybudovaná univerzitní knihovna v areálu ZČU na Borských polích.

Nová univerzitní knihovna ZČU_ foto_ Jiří Šimeček (2)
Nová univerzitní knihovna ZČU_ foto_ Jiří ŠimečekNová univerzitní knihovna ZČU_ foto_ Jiří Šimeček (2)Nová univerzitní knihovna ZČU_ foto_ Jiří Šimeček (3)Nová univerzitní knihovna ZČU_ foto_ Jiří Šimeček (4)

Západočeská univerzita v Plzni zažila další velkou slávu. Po tom, co se v pátek otevřelo výzkumné centrum NTIS, se v pondělí 22. září slavnostně otevřela nová univerzitní knihovna. V rámci projektu RIPO - Rozšíření informační podpory bylo proinvestováno víc jak 200 milionů.

V univerzitním areálu na Borských polích v Plzni se v pondělí slavnostně otevřela nová univerzitní knihovna. "Západočeská univerzita otevřela ve svém areálu přístavbu univerzitní knihovny, vybudovanou v rámci projektu RIPO – Rozšíření informační podpory. Studenti a zaměstnanci v ní naleznou individuální i skupinové studovny, rozšířený volný výběr knih, informační centrum, relaxační zónu i kavárnu. Nová budova vznikla za finanční podpory z prioritní osy 4 Operačního programu Výzkum
a vývoj pro inovace a samotná stavba stála 69 milionů korun. Celkové výdaje projektu RIPO jsou 206 milionů korun, z toho dotace z EU činí 185 milionů Projekt zahrnuje celkem tři aktivity: knihovnu, IT podporu a archiv. Právě samostatné křídlo knihovny s výrazným sloupovím je jeho nejvýraznější částí,"
říká mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Na slavnostním otevření nechyběli vzácní hosté a novému objektu požehnal i biskup František Radkovský. "Vybudovali jsme moderní knihovnu s vysoce kvalitním a zároveň příjemným zázemím. Naši studenti a zaměstnanci tak mají k dispozici výborné podmínky pro studium a mezioborovou spolupráci, k níž zvou například speciálně upravené studovny. Nová budova nabízí prostor pro kreativitu i odpočinek,“ uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Knihovna se rozkládá na bezmála 3 tisících metrech čtverečních a studentům nabízí skupinové studovny i jednotlivé boxy pro individuální studium. Vybavení knihovny obohatily nové technologie jako samoobslužný systém SelfCheck, který umožňuje bezobslužnou výpůjčku knih. "Knihovníci pamatovali i na relaxační zónu pro studenty, vybavenou křesílky v příjemných pastelových barvách, k dispozici je také malá kavárna. Součástí nové budovy je rovněž informační centrum, v němž najdou radu a pomoc například zahraniční studenti nebo studenti se specifickými vzdělávacími potřebami," doplňuje Kamila Kolářová.

FOTO: Jiří Šimeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte