QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Rokycanech slouží lidem první kompostér. Mohou přibýt i na dalších místech

12.08.2019 13:56

Město Rokycany pořídilo obyvatelům v jedné z ulic takzvaný kompostér na bioodpad. Jde o pilotní projekt. Pokud bude zájem od obyvatel, další zařízení přibydou.

kompostér

První kompostér slouží obyvatelům v ulici U Nemocnice už několik měsíců. Je určený zejména na odpad z kuchyní, využívá se ale také při údržbě tamního dětského hřiště.

"O bezproblémový provoz komunitního kompostéru se stará správce určený městem. Ze strany města Rokycany se jedná o pilotní projekt. Radnice chce tento způsob nakládání s bioodpady nabídnout i obyvatelům dalších bytových domů, kteří by měli chuť se do komunitního kompostování zapojit," říká mluvčí města Tereza Maixnerová.

Kompostér je uzamykatelný a má tři části, které se postupně zaplňují. Vzniklý kompost využijí pro svoji potřebu obyvatelé anebo se použije na údržbu pozemků města v blízkém okolí.

"Zařízení je zabezpečené proti vniknutí hlodavců a je navržené tak, aby se minimalizovalo riziko vzniku zápachu.  Kompostování trvá čtyři až šest týdnů, rozložený materiál můžou pak zájemci dál využít jako kvalitní hnojivo a podpořit kvalitu půdy v komunitních zahrádkách či bytech. Jedná se o nejlepší a nejlevnější způsob nakládání s bioodpady, kdy se bioodpad změní v surovinu využitelnou v místě jeho vzniku," dodává mluvčí radnice.

FOTO: Město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24