Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Jak na bolesti zad

30.07.2011 8:30

Bolesti zad jsou nepřítelem snad každého z nás. Čím jsou způsobovány, jak jim předcházet a jak s tímto plíživým nepřítelem bojovat? To pro vás zjistil Qap.cz.

S bolavými zády se potýká snad každý z nás. Páteř snese co do zátěže skutečně hodně, ale pokud dochází k příliš velké nebo dlouhodobé zátěži, pak začnou záda protestovat. Bolesti zad pochopitelně může zavinit postupné stárnutí organismu, protože se stoupajícím věkem klesá pružnost ploténkových tlumičů. Hlavními viníky jsou však nedostek pohybu, chybné držení těla a špatné stravovací návyky.

S každou bolestí zad není nutné hned běžet k lékaři. Pokud však bolesti přetrvávají dlouhodobě a jsou provázeny dalšími příznaky jako necitlivost nebo horečka, je vhodné vyhledat ortopeda, mohlo by se totiž jednat o něco závažnějšího, než je pouhý důsledek nesprávného držení těla.

Jak s bolestmi zad bojovat? Základem je pohyb. Dostatek pohybu posiluje zádové svalstvo, především pak plavání, jogging nebo jízda na kole.

Také to, jak sedíte, má významný vliv. Nikdy byste neměli dlouho sedět ve strnulé pozici. Při sezení byste měli naopak často měnit polohu a mít rovná záda. Obecně se má za to, že dosedací plocha by měla být mírně nakloněna dopředu. Doporučuje se také pořídit si tzv. klínový polštár, který zajistí pohodlí při sezení.

Pokud pociťujete akutní bolesti, pomoci vám může také koupel, která uvolní svalstvo. Připravte si vanu s vodou, jejíž teplota vám vyhovuje, a do vody přidejte extrakty rozmarýnu a tymiánu. Dvacet minut v takové lázni a následná masáž bolavých míst teplým masážním olejem by měl být dostatečně účinný způsob, jak se akutní bolesti zbavit.

Už naše babičky věděly, že bolest se dá léčit také teplem. Tepelná energie působí blahodárně na ty bolesti zad, které jsou způsobené natažením svalstva. Položte na sebe několik ručníků, smotejte je do roličky a tu zalijte horkou vodou a následně ji přikládejte na bolavá místa.

Také akupresura je účinnou pomocí. Existují dva akupresurní body, tzv. yaoshu a shangliao, jejichž jemná masáž krouživými pohyby, které mají tlumící účinek, by vám měla od bolesti také pomoci. Masáž by se měla provádět ve směru hodinových ručiček, zevnitř ven. Bod Yaoshu leží na konci hýžďové brázdy mezi kostrční a křížovou kostí. Bod Shangliao najdete v důlku, který na kůži zad vytváří křížová kost.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství