Ve Stříbře se přiotrávilo dítě oxidem uhelnatým. Skončilo v péči záchranky

08.02.2019 11:54

Záchranáři i hasiči museli v pátek zasahovat v rodinném domě ve Stříbře na Tachovsku. Oxidem uhelnatým se tam přiotrávilo dítě. Na vině byl prasklý komín domu!

gazp1070362

Topná sezóna je v Plzeňském kraji opět ve znamení celé řady zásahů hasičů. Ve velkém je zaměstnávají nejrůznější požáry komínů. V mnoha případech přitom majitelé podceňují kontroly spalinových cest topení. Potvrzení o jejich provedení nemají.

Aktuální případ, který řešily složky IZS v pátek ve Stříbře, mohl mít mnohem tragičtější následky. "Hasiči byli povoláni k měření koncentrací nebezpečných plynů v rodinném domě. Na místě již zasahovala zdravotnická záchranná služba, která měla v péči jednu nezletilou osobu, která se přiotrávila oxidem uhelnatým," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar.

Po kontrole hasičů se ukázalo, že nebezpečné zplodiny se do prostor dostaly kvůli prakslému komínu. "Hasiči naměřili v patře domu koncentraci oxidu uhelnatého 128 ppm, za nebezpečnou se přitom považuje koncentrace od 100ppm výš. Následovalo nasazení přetlakové ventilace a odvětrání celého objektu. Průzkumem hasiči zjistili, že došlo k úniku kouře a tím pádem i oxidu uhelnatého a dalších zplodin hoření do prostor domu v důsledku prasklého tělesa komínu," pokračuje mluvčí krajských hasičů.

Ani v tomto případě majitel neměl potrvzení o kontrole spalinové cesty.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24