Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O syntetickou DNA kol je zájem. Strážníci budou znovu v terénu

06.08.2015 14:01

Strážníci v Plzni v tomto týdnu hned dvakrát uspořádali bezplatné označování kol syntetickou DNA, která chrání proti zlodějům. Pro vělký úspěch se akce bude v příštím týdnu opakovat.

FOTO_MPP (1)

Strážníci v Plzni v tomto týdnu začali registrovat kola do speciální evidence. Slouží k tomu takzvaná syntetická DNA, která mimo jiné chrání před zloději. Označená kola jsou totiž zařazená do široké databáze a dají se pro odborníky lehce poznat. Samotný zloděj přitom DNA nevidí. Akce se setkala s ohlasem a bude se proto v příštím týdnu opakovat.

Hned na dvou stanovištích v průběhu dvou dnů strážníci označili kola prvních zájemců o syntetickou DNA. První registrace proběhla ve středu na hrázi u Boleváku, ve čtvrtek pak na parkovišti ve Škoda sport parku v Doudlevcích. Novinku si cyklisté pochvalují a strážníci tak vyrazí do terénu znovu. "Vzhledem k velkému zájmu budeme označovat cyklistická kola i v příštím týdnu a to v pondělí 10. srpna na parkovišti U Velkého rybníka a v úterý 11. srpna v ulici Malostranská na parkovišti u Škoda sport parku," říká Andrea Vlčková z městské policie.

Cyklisté budou moct na obě stanoviště dorazit vždy od 13 do 16 hodin. Pokud by to ale přece jen někdo ani v těchto termínech nestihl, může se objednat. "Lze se domluvit i individuálně na Odboru analýzy a prevence kriminality při Městské policii v Plzni," potvrdila Andrea Vlčková.

Zájemci se mohou ozvat na e-mailové barfus@plzen.eu  nebo beranek@plzen.eu. Informovat se mohou cyklisté a majitelé kol také na telefonním čísle 378 036 931.

Syntetická DNA je specifická pro každé kolo a je poměrně dobrým pomocníkem v boji se zloději. "Forenzním značením jízdních kol za pomoci syntetické DNA rozumíme, že jízdní kolo je na několika místech označeno mikroskopickými tečkami s jedinečným kódem. Tyto tečky jsou pouhým okem neviditelné. Jejich vyhledávání na jízdním kole se provádí UV světlem, kde mikrotečky světélkují. Vlastní kód se pak jednoduše přečte za pomoci zvětšovacího zařízení. Podstatou je, že takto označené jízdní kolo je zaregistrováno nejen do databáze MP Plzeň, ale i do mezinárodní databáze forenzního značení, což odrazuje pachatele od krádeže jízdního kola a zjednodušuje pátrání po odcizeném jízdním kole," vysvětluje Andrea Vlčková z městské policie.

FOTO: MPP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT