QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velký boj o záchranu muflona v Zábělé! Zvíře se zamotalo do drátů - FOTKY

19.08.2019 9:57

Bohužel smutný konec měla záchranná akce muflona, kterého našli houbaři v Zábělé zamotaného do drátěné oplocenky. Zvíře utrpělo rozsáhlá zranění.

1
1234

Velký boj o záchranu muflona, který se zamotal do drátěné oplocenky v plzeňské Zábělé, svedli strážníci městské policie spolu se záchranáři.

Těžce zraněné zvíře našli houbaři kousek od Černé mytě. Okamžitě nález nahlásili na linku 156. "Obrovský samec, minimálně 7 až 8 let starý beran, byl v pletivu oplocenky zamotán tak, že jeho vyproštění trvalo strážníkům několik desítek minut, a to beran ještě poměrně dobře spolupracoval. Zvíře bylo v pletivu několikrát zachyceno jak za rohy a hlavu, tak za přední běhy, křížem přes hřbet a nohy zadní. Jak dlouho tam muflon bojoval o život, nikdo neví, ale podle okolí místa nálezu, pomuchlané oplocence a celkového zdravotního stavu zvířete se mohlo jednat i o několik dní," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů.

Jako první na místo dorazili právě strážníci a začali bojovat o život muflona. "Než jsem na lokalitu dorazil, muflona ze spleti drátů vymotali a částečně i ošetřili. Bohužel, zvíře bylo již v hodně kritickém zdravotním stavu, značně vyčerpané a vystresované natolik, že se nedokázalo samo postavit. Ve hře bylo jeho utracení, a tak jsme na místě přivolali i místně příslušného revírníka a mysliveckého hospodáře z oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně. Ten bohužel konstatoval skutečnost, že zvíře je v těžkém šoku, nervovém stresu, překyselené a na okraji svých sil bez možnosti záchrany," pokračuje Karel Makoň.

I přesto dostalo zvíře ještě šanci. Záchranáři ho nechali nějaký čas ležet ve stínu kousek od paseky a tajně doufali, že se uklidní, zvedne a vrátí se ke svému stádu. To se ale bohužel nestalo. Když šel revírník zvíře zhruba po hodině zkontrolovat, ležel muflon na stále stejném místě a nejevil známky života.

Drátěné oplocenky v lesích jsou ze strany záchranářů zvářat dlouho terčem kritiky. Velmi často jsou právě příčinou smrti řady zvířat. "O dráty se však nezabíjí pouze zvěř srstnatá, ale i ptáci. Ročně řešíme desítky případů poranění zejména dravců či sov, které při pronásledování kořisti do pletiva narazí," uzavírá Karel Makoň.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24