Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Malá Homolka v Plzni už je označena jako obec - FOTKY

24.08.2023 10:36

Malá Homolka ležící mezi plzeňskými Doudlevcemi a Radobyčicemi už je označena jako obec. Pomoci to má v dopravě, místní si stěžovali na auta projíždějící vysokou rychlostí.

Malá Homolka Plzeň foto QAP (2)
Malá Homolka Plzeň foto QAP (2)Malá Homolka Plzeň foto QAP (3)Malá Homolka Plzeň foto QAP (4)Malá Homolka Plzeň foto QAP (5)Malá Homolka Plzeň foto QAP (6)Malá Homolka Plzeň foto QAP (7)Malá Homolka Plzeň foto QAP (8)Malá Homolka Plzeň foto QAP (9)Malá Homolka Plzeň foto QAP (10)Malá Homolka Plzeň foto QAP (11)Malá Homolka Plzeň foto QAP (12)Malá Homolka Plzeň foto QAP (1)

Do té doby, než byla Malá Homolka označena obcí, platila v místě jen doporučená rychlost 50 km v hodině. Tu ale podle místních jen málo řidičů respektovalo a projížděli tzv. Malou Homolkou velmi rychle. Povolená zde byla rychlost 90 km v hodině.

Nyní už jsou v místě značky označující obec Malá Homolka, řidiči by tady tedy měli snížit rychlost a respektovat padesátku. Místní i radnice doufají, že toto opatření pomůže. Při naší návštěvě a fotografování místa, to tak ale bohužel nevypadalo.

Na problém Malé Homolky, oblasti za Tyršovým mostem směrem na Radobyčice, která patří pod MO Plzeň 3, upozorňovali samotní obyvatelé.

Problémem lokality je, že tady prudce narostl počet obyvatel, protože se zde začalo ve velkém stavět. Rodinné domy vznikly na menších pozemcích většinou dřívějších zahrad. Chybí tady tedy pořádné silnice, chodníky apod. Děti jedoucí do školy musí na zastávku přes frekventovanou silnici vedoucí z Plzně do Radobyčic a Útušic.

To, zda pomůže označení obce, ukáže až čas. „Situaci jsme začali řešit hned na základě žádosti obyvatel ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně, Policií ČR, odborem dopravy MMP i SÚS PK, které komunikace patří. Samozřejmě mě mrzí, že od návrhu řešení do realizace uplyne delší doba, ale chápu, že zúčastněné orgány musí dodržet zákonné lhůty,“ vysvětloval před časem starosta třetího městského obvodu David Procházka, protože místní volali po změně již dlouho.

Na silnici III/18032 v oblasti za Tyršovým mostem je zhruba v úseku ulice Krásná - K Malé Homolce snížena rychlost na 50 km/hod, a to osazením dopravních značek začátek, konec obce s názvem „Malá Homolka“.

Správa veřejného statku nakonec slíbila osazení značek nejpozději do počátku školního roku. A to se nakonec povedlo. „Situací jsem se začali zabývat již v prvním čtvrtletí letošního roku, hned poté, co se objevily opakované žádosti o omezení rychlosti. Poté jsme zpracovali možné varianty, kdy se zvažovalo mezi snížením maximální povolené rychlosti na 70 nebo na 50 kilometrů v hodině. Již 3. dubna bylo odsouhlaseno, že lokalita Malá Homolka bude označena jako obec,“ vysvětluje Ondřej Vohradský, vedoucí Úseku dopravního inženýrství SVS MP.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT