Všechny Anny do Annína! Na Šumavě se o víkendové pouti bude trhat rekord

25.07.2019 20:34

Annín u Sušice zve všechny Aničky na největší sraz! Setkání se uskuteční při příležitosti sklářské Annenské pouti. Výjimečné shromáždění bude zapsáno do Guinessovy knihy rekordů!

Anninske zeny pri anninske pouti - foto Jitka Marková
Anninske zeny pri anninske pouti - foto Jitka MarkováAnnin_a_Mourenec_nad_nim_-_foto_Lukáš_MilotaAnninska pout - nedelni mse v kapli 2018 - foto Jitka Markovásocha svate Anny pred transportem do Annina - sochar Bartolomej Sterba se uci hrat na dudysochar Bartolomej Sterba - svata Anna - anninska sklarska kralovna Ludmila II

V Anníně na Šumavě o víkendové pouti spočítají Anny a požehnají sochu svaté Anny! Během třídenních slavností zahraje František Nedvěd, Michal Šindelář a Plavci! Pouť přinese bohatý kulturní i duchovní program.

Pouť začne v pátek ve 20 hodin koncertem folkového muzikanta Františka Nedvěda s kapelou v kostele na Mouřenci nad Annínem. Po koncertě se zájemci účastní lampionového průvodu, který oznámí, že začala pouť. V čele nebude chybět od loňska úřadující sklářská královna Annínska Ludmila II. Královna bude jako každý rok hlavní hostitelkou celých slavností a zdobit ji budou korunovační klenoty, které vyrobili annínští skláři. Páteční program vyvrcholí od 22 hodin hudbou na lahve v podání dua Flaškinet v kulturní stodole v Anníně.

Od sobotního rána až do nedělního odpoledne se otevře veřejnosti sklárna v Anníně i brusírna v sousedním Rajsku. Zvou na ukázky tavení nebo broušení skla, vinutí perlí a další sklářské techniky a doprovodný sklářský program. Oba dny budou otevřeny také kostel na Mouřenci a sklářská hrobka v Anníně, které zvou na komentované prohlídky. Na prohlídky zve i muzeum lehkého opevnění.

Hlavní program na návsi v Anníně začne v sobotu ve 13 hodin, kdy k pódiu dorazí sklářské průvody ze sklárny a brusírny. Vrcholem odpoledního programu bude setkání Ann. „Naše pouť má dva přívlastky – sklářská a anenská. Letos upozorníme na ten druhý. Annín dostal v 19. století jméno podle Anny ze sklářské rodiny Müller. To znamená, že naše vesnice neslaví jen pouť, ale i svůj svátek. Dříve bylo jméno Anna u nás velmi časté. Dnes už to tak není. V sobotu ve 14.30 hodin proto zveme všechny Anny, ať už zblízka či z daleka na největší setkání žen, které nosí toto jméno. Anny spočítáme a Agentura Dobrý den Pelhřimov zapíše rekord do české knihy rekordů,“ vysvětluje Lukáš Milota, který před lety pouť v Anníně spolu s dalšími místními lidmi obnovil a každý rok připravuje program celých slavností.

Fenoménem jsou Annínské ženy. Taneční spolek tvoří místní ženy třech generací. „Letos jsme pro pouť nacvičily tance ve španělských rytmech na hudbu například Waldemara Matušky. Máme nové šaty s velmi zajímavými sukněmi. A nebude nás 14, ale 15. Poprvé s námi totiž oficiálně tančí i 5letá Linda Čechová, pro kterou jsme připravili speciální choreografii,“ láká na sobotní 19. hodinu další z organizátorek pouti Lada Wagnerová.

Z pódia v sobotu zazpívají a zahrají, německá lidová hudba Über ´d Grenz Musí, Michal Šindelář nebo skupiny Pokus a Dobrý ještěr. Připravené jsou i historické tance. Vrcholem sobotního večera budou od 20 hodin koncert Jana Vančury se skupinou Plavci a ve 23 hodin ohňová show.

Neděle nabídne především program duchovní. V 11 hodin vyjde od kaple na návsi v Anníně procesí a zamíří ke sklářské kapli, kde proběhne od 11:30 poutní mše svatá. Při ní bude požehnáno nové soše sv. Anny, kterou vytvořil sochař Bartoloměj Štěrba. Pískovcová Anna nahradí dřevěnou sochu. „Socha má 120 centimetrů a bude na sloupku před kaplí. Svatou Annu jsem sochal poprvé,“ přiznal sochař.

Nedělní odpoledne nabídne v Anníně ještě jednou tanec Annínských žen a od 15 hodin vystoupí ve stodole na návsi zpívající právník Ivo Jahelka. Tečkou za poutí bude od 18 hodin koncert v kostele na Mouřenci. Tentokrát se posluchači můžou těšit na houslistu Marka Ference a klavíristu Adama Pavlíčka. Hostem bude pamětník Emil Kintzl.

„Věřím, že si i letošní pouť lidé užijí a že program potěší jak místní, tak návštěvníky. Všechny k nám o víkendu zvu,“ dodává úřadující sklářská královna Ludmila II. Annínská.

FOTO: Spolek Přátelé Mouřence

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24