Výpravy do Brd s průvodci pokračují. Tentokrát povedou na Padrť

06.02.2019 14:57

Komentované výpravy do Brd rozjely se začátkem roku pokračování. Do našich nejvyšších vnitrozemských hor se mohou zájemci vydat znovu o víkendu.

FOTO_Pavel Němeček (1)

Tuto sobotu 9. února se mohou nadšení turisté opět vydat s průvodcem do Brd. Oblast Padrťských rybníků má své kouzlo i v zimě, kdy jsou naše největší vnitrozemské hory pod sněhem a po pláních se pohybuje zvěř, která zanechává stopy ve sněhu.

Asi šestihodinový výlet do jedné z nejhezčích oblastní Brd je vhodný spíše pro zdatnější turisty. Na druhý pěší výlet z letošní série komentovaných výletů po zimních Brdech zve zájemce z řad široké veřejnosti Destinační agentura Brdy spolu s cykloportálem plzenskonakole.cz.

Již druhý letošní zimní komentovaný výlet zavede turisty do nitra Brd – na Padrť.  Asi dvacetikilometrový pěší výlet Pěšky ze Strašic do Padrťské kotliny zimní krajinou ukáže, že jen pár desítek kilometrů od Prahy nebo Plzně můžete vyrazit do opravdových hor. Mnozí cyklisté, kteří sem rádi v létě jezdí, přitom oblast Padrťských rybníků pod sněhem nikdy neviděli. „Právě tady si v zimě člověk uvědomí, že Brdy jsou naše nejvyšší vnitrozemské hory,“ říká Jiří Holomel, který výlet připravil a také jej povede.

Trasa vede mj. přes Třítrubeckou vyhlídku s kamenným mořem a také místy, kudy dříve jezdila železnice Kolvínka. „Vzhledem k tomu, že leží sníh, budeme moci sledovat stopy zvířat, která se v lese i po padrťských pláních pohybují. Možná zahlédneme i méně běžné stopy – od lišky či vydry. Na trase jsem zahlédl i ptáka, který v zimě decimoval mraveniště, a také stopu pořádného jelena,“ dodává Jiří Holomel.

„Turistům, kteří raději vyrážejí tam, kde se vyhnou davům, nabízejí Brdy spoustu možností k výletům. Zatímco v létě do těchto hor jezdí hlavně cyklisté, v zimě je to ideální destinace pro pěší turistiku,“ uvádí projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň a dodává: „Termín pro třetí zimní výlet ´Za sněžnou blechou´, který po nové trase povede Radka Žáková, musíme zvolit s ohledem na počasí, aby bylo možné spatřit tento hmyz skákající po sněhu.“

Na trase není kde se občerstvit, a tak by si účastníci měli s sebou vzít dostatek pití a velkou svačinu. Samozřejmostí je vhodné oblečení a hlavně dobré turistické boty. V případě jasného počasí je vhodné vzít si s sebou dalekohled a účastníci výletu by neměli zapomenout fotoaparát či chytrý telefon – samozřejmě nabitý.

Zájemcům se doporučuje registrace na telefonním čísle 725 443 243, a to v době od 9 do 17 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24