Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Stodskou nemocnici navštívil biskup František Radkovský

01.04.2015 19:19

Stodskou nemocnici navštívil ve středu 1. dubna biskup plzeňský František Radkovský. Setkal se zde s ředitelem, pacienty a nemocnici si prohlédl.

43-img_0899

V rámci kanonické vizitace Římskokatolické farnosti Stod dnes navštívil Stodskou nemocnici biskup plzeňský František Radkovský. S ředitelem nemocnice Alanem Sutnarem a stodským farářem Krzysztofem Dedkem hovořili mimo jiné o duchovní podpoře a pomoci pacientům, významu nemocnice pro region a současné problematice zdravotnictví a dotkli se i tématu dopad církevních restitucí.

Muži se shodli, že mezi nemocničními pacienty a to nejen ve Stodě jsou bohužel i takoví, kterým lékař nemůže zcela pomoci. Některým z nich ale může pomoci duchovní podpora nebo třeba jen vlídné popovídání, jaké nabízeli a někde stále nabízí třeba řádové sestry nebo nemocniční farář či kaplan. Ten ve Stodské nemocnici momentálně nepůsobí. Biskup proto navrhl možnost, že by zařízení a především starší pacienty zejména z lůžek následné péče navštěvovali dobrovolníci nebo kolegové z diecéze. Přislíbil, že v tomto směru bude aktivní. "Zdravý duch unese nemocné tělo, ale nemocný duch zdravé tělo neunese," okomentoval František Radkovský toto téma citací.

Alan Sutnar hostům připomněl, že nemocnice zajišťuje akutní péči v základních oborech pro spádovou oblast zahrnující přilehlé části jižního a severního Plzeňska a Domažlicka a velkou část okresu Tachov. Toto území má zhruba 60 tisíc obyvatel. Zejména pro oblast Tachovska, kde kvůli nedostatku personálu postupně ubývají nemocniční lůžka, je proto nemocnice ve Stodě strategická. A ve svém regionu je i jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů. Ředitel také uvedl, že Plzeňský kraj investuje letos do zařízení desítky milionů korun.

Biskup význam nemocnice potvrdil a kvitoval nárůst investic a vyjádřil podporu, aby nemocnice co nejrychleji získala plánovanou počítačovou tomografii: "CT by tu mělo být, aby pacienti nemuseli kvůli relativně běžnému vyšetření cestovat do Plzně nebo kamkoli jinam," řekl.

Kanonické vizitace farností diecéze provádí biskup pravidelně. Setkává se při nich s členy farností, věřícími i zástupci samospráv a dalších významných institucí. Na Stodsku v uplynulých dnech navštívil některé školy, radnice Stoda i okolních obcí, stodskou pekárnu a cukrárnu, kde pracují hendikepovaní, nebo domov důchodců.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT