Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FOTO: Krmení čápů bílých

20.07.2013 9:11

Ve Dlouhém Újezdě na Tachovsku provedla Záchranná stanice živočichů DESOP kontrolu adoptovaného mláděte čápa bílého. Podívejte se na krásné fotografie.

Foto B. Mášek (11)
Foto B. Mášek (9)Foto B. Mášek (11)Foto B. Mášek (13)Foto B. Mášek (15)Foto B. Mášek (16)Foto B. Mášek (18)Foto B. Mášek (19)Foto B. Mášek (22)

Focení a filmování čápů bílých na hnízdě - adopce (autor Karel Makoň DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň)

Ve středu 17. července 2013 vyrazila naše dokumentaristická skupina ve složení já, Hanča, Bohouš a Vláďa na mimořádnou akci do Dlouhého Újezda na Tachovsku. Cílem byla další kontrola adoptovaného mláděte čápa bílého z Dolního Žandova, přistrčeného do náhradního hnízda právě v Dlouhém Újezdě. Ti, kteří nás sledují pravidelně, si určitě vzpomenou na informaci, kdy jsme 5. července 2013 adoptovali celkem dvě mláďata do náhradních hnízd, přičemž jedno mládě (přidáno v Zadním Chodově) nebylo adoptivními rodiči přijato a druhé mládě se právě na hnízdě v Dlouhém Újezdě drží do dnes.

Mimo kontrolu průběhu adopce jsme však měli v plánu zdokumentovat, nafotit a nafilmovat krmení mláďat čápů bílých přímo na hnízdě. K tomu účelu jsme na místo přivezli speciální 19 m vysokou plošinu, na jejíž výsuvný koš byla osazena maskovaná pozorovatelna. Ta se nám osvědčila zhruba po dvou hodinách, co kolega Bohumil Mášek usedl do připraveného krytu a vystoupal do úrovně hnízda. Nádherné fotografie jsou toho důkazem a já Bohoušovi děkuji, že v koši vydržel od 15. hodiny až do půl deváté večerní.

Zhruba kolem půl šesté dorazil na místo i kameraman a kolega Vladimír Nový. S kamerou na stativu si stoupl vedle Bohouše do pracovního koše plošiny a oba společně se vrátili do úrovně čapího hnízda zhruba 15 m nad zem. Silueta stojícího Vládi za maskovací sítí však pravděpodobně dospělé ptáky zrazovala, a tak jsme se už dalšího krmení bohužel nedočkali. To následovalo zhruba do deseti minut po té, co jsme plošinu sbalili a chystali se k odjezdu, v ten okamžik přilétl totiž na hnízdo dospělý pták, suveréne přistál k mláďatům a Vláďa ještě s dřevěnýma nohama z koše stihl natočit vytoužené záběry alespoň ze země.

I přes poloviční úspěšnost se akce vcelku vydařila, oba dva kolegové nasbírali velice slušný materiál, který nám poslouží k celkové propagaci ochrany tohoto druhu a hlavně k další ekologické osvětě. Na závěr děkuji všem zúčastněným za perfektní nasazení a výborně odvedenou práci.

PS: Druhé čápě (to vyhozené ze Zadního Chodova) žije a je stále u nás na stanici. Jeho návrat do přírody je však nejistý, jelikož po pádu z hnízda si přivodilo motorické problémy. Každopádně se jeho zdravotní stav zatím lepší, začalo chodit, procvičuje křídla a uvidíme, co bude dál.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství