Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

V Nebílovech byl prokázán výskyt ptačí chřipky, zbývající drůbež v chovu bude utracena

09.01.2024 11:02

Krajská veterinární správa (KVS) informovala o výskytu ptačí chřipky v Plzeňském kraji.

slepice ilustrační pixabay

V České republice bylo 2. ledna po téměř osmi měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. O dva dny později byla potvrzena tři nová ohniska ptačí chřipky v Ostravě, na Vyškovsku a Znojemsku. Ptačí chřipka se šíří dále po České republice, 5. ledna bylo nahlášeno dalších šest ohnisek, následně veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky i v Plzeňském kraji.

Ohnisko ptačí chřipky se nachází v obci Nebílovy v okrese Plzeň – jih. Chovatel v pátek 5. ledna nahlásil náhlý úhyn pěti z dvaceti chovaných nosnic. Některé ze zbývajících nosnic vykazovaly příznaky onemocnění.

„V rámci šetření na místě odebrali veterinární inspektoři vzorky a zaslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu bude utracena,“ uvádí KVS.

Krajská veterinární správa také v případě tohoto ohniska využije možnost danou nedávnou změnou evropské legislativy nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele.

„SVS přesto znovu apeluje na chovatele drůbeže a ptáků v ČR, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav v chovech. Od počátku letošního roku bylo v ČR potvrzeno již jedenáct ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech,“ uvádí SVS.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT