Ptačí chřipka na Tachovsku. V Brodu nad Tichou bylo utraceno více než 200 tisíc nosnic

03.01.2023 12:08     04.01.2023 10:25

Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla 30. prosince 2022 vyšetřením ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrzena ptačí chřipka subtypu H5N1. Dnes dojde k utracení nosnic v honisku nákazy.

ptačí chřipka_Tachovsko_0123_HZSPK (2)

„Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 i v druhé polovině zasažené haly velkochovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. V ohnisku nákazy se tak nachází zhruba 220.000 nosnic,“ informuje Státní veterinární správa České republiky. Statisíce nosnic jsou i v dalších dvou halách. Státní veterinární správa České republiky uvádí, že průběžně vyšetřované drůbeže ze zbývajících dvou hal jsou zatím negativní. Kolem ohniska byla v souladu s legislativou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.

Nosnice v ohnisku nákazy budou v souladu s legislativou dnes utraceny. „Zaplynování proběhne dnes. Kdy konkrétně, to teď nelze přesně říci,“ uvedl z místa Petr Poncar, mluvčí hasičů. „V tuto chvíli utěsňujeme halu a připravujeme ji na zaplynovani. Cisterna s CO2 je již na místě. Na místě je i laboratoř Třemošná z důvodu kontrolních měření koncentrací,“ dodal.

AKTUALIZACE:

Nosnice byly v úterý 3. ledna v odpoledních hodinách utraceny. „V 16:03 jsme spustili zaplynování," informoval mluvčí hasičů.

10:23:Ukončili jsme zaplynování první části haly. Provádíme odvětrání a budeme vynášet kadáver," aktualizuje Petr Poncar.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24