QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři děkují všem, kteří pomáhali u vážné nehody u Tlučné

08.01.2020 8:45

V neděli 5. ledna se při srážce tří aut zranilo osm lidí včetně dvou dětí. S vyproštěním zraněných a první pomocí obětavě pomáhalo několik svědků nehody.

tlucna5

V neděli 5. ledna  vpodvečer došlo mezi Vejprnicemi a Tlučnou k velmi vážné nehodě tří osobních aut. Krajští zdravotničtí záchranáři dokonce tuto nehodu řešili jako mimořádnou událost s hromadným postižením osob.

Po tragickém střetu na místě nehody zůstalo osm velmi vážně zraněných osob včetně dvou dětí, z nich někteří dosud bojují o život a další budou mít celoživotní následky. Záchranáři by však chtěli poděkovat svědkům nehody, kteří se velmi aktivně snažili zraněným pomoci, a to jak do příjezdu prvních výjezdových skupin na místo nehody, tak i následně za jejich obětavost, odvahu a lidskost.

"Za všechny jmenujme alespoň muže, který se pokoušel zraněné vyprostit z vraků aut ještě před příjezdem hasičů a také nám neznámé zdravotní sestře, která pomáhala naší výjezdové skupině s ošetřením vážně zraněné ženy s traumatickou amputací horní končetiny. Ta dokonce riskovala vlastní zdraví, neboť se nestihla přiobléci a zraněným pomáhala v mrazivém počasí oblečená pouze v kalhotách a lehkém tričku. Všem opravdu vřele děkujeme,“ sděluje Vítězslav Sladký ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje

Na místě záchranáři ošetřili celkem osm zraněných. Vrtulník z místa transportoval dvě děti předškolního věku s těžkými zraněními (jedno s vážnou poruchou hybnosti) a muže r. 2000 s velmi vážnými zraněními, v bezvědomí a na umělé plicní ventilaci na Emergency Fakultní nemocnice Lochotín. Pozemní cestou byla do nemocnice transportována žena r. 1990 s mnohočetnými zraněními, muž s velmi těžkým zraněním a zajištěnými dýchacími cestami a žena r. 1971 s traumatickým zraněním horní končetiny. Dále byli na akutní zónu Urgentního příjmu fakultní nemocnice  převezeni přibližně třicetiletý muž a asi šedesátiletá žena se středně těžkými zraněními. 

"Podle všeho dopravní nehodu zavinil nezodpovědný mladík, který ve vysoké rychlosti s vozem Škoda Octávia nezvládl řízení a přejel do protisměru, kde doslova smetl protijedoucí Audi, ve kterém cestovala pětičlenná rodina. Následně do vozidel narazil další osobní automobil. Kromě díků zdravotničtí záchranáři apelují na řidiče, aby v současném proměnlivém počasí jezdili velmi obezřetně. Jen dnes došlo vlivem ranní námrazy k několika nehodám, naštěstí bez tragických následků,“ dodává Vítězslav Sladký. Smrt bohužel přinesla také úterní nehoda osobního a nákladního vozu u Staňkova. 

Více o tragické nehodě u Tlučné jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24