QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranný transfer raků kamenáčů začal u Rakovského potoka - FOTKY

02.10.2019 7:58

Chystaná další etapa revitalizace Rakového potoka v Rokycanech spustila velkou záchrannou akci. Expert musel přemístit kriticky ohrožené raky. Zpátky se prý vrátí sami...

2
2513467

Velké stěhování raků kamenáčů začalo v úterý v Rokycanech. Odborník musí kriticky ohrožené raky přemístit, aby mohla začít další etapa revitalizace Rakovského potoka.

V úseku, kde se bude pracovat, dělníci potok přehradili a zatrubnili, aby vysušili koryto, vodu pak odčerpali i z tůněk. Až potom mohl David Fischer, astakolog, tedy "odborník na raky“, živočichy začít přemisťovat. "Raci kamenáči se umějí tak dobře schovat pod kameny nebo do kořenů, že jediná šance, jak je najít, je to koryto vysušit, pak sami začnou vylézat ze svých úkrytů. Odhaduji, že na stometrovém úseku najdu asi 500 až tisíc raků. Přesouvat se budou do míst, kde už revitalizace potoka skončila. Tam je co nejvíc rozptýlíme v dostatečné vzdálenosti, abychom úplně nepřehustili populaci, která tam už je,“ říká David Fischer.

Zpátky na své místo se prý přestěhovaní raci už vrátí sami, až dělníci stavbu dokončí a korytem bude znovu protékat voda. Raci kamenáči jsou nejen vzácní, ale i velmi citliví. Pokud by se neuskutečnil záchranný transfer, stavební práce v korytě by nepřežili.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti / Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Zdroj a foto: MÚ Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24