QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Zámek v Chudenicích obsadili na dva dny filmaři – FOTKY

13.07.2020 10:04

Na zámku v Chudenicích jsme mohli potkat rytíře v plné zbroji.  Vznikaly zde záběry do dokumentárního seriálu Pověsti a záhady českých hradů.

13
131235678910111214

"Seriál natáčí režisér Libor Marek, který se před lety spojil s kameramanem Pavlem Kučerou a společně natočili 21 dílů, které mohou milovníci historie sledovat na telvizních obrazovkách. Divádci tak mohli již vidět dokumenty o hradech Libštejn, Švihov, Pajrek, Hartenštejn, Nový Herštejn, Příběnice, Egerberg - zvaný též Lestkov, Nový hrádek u Kunratic, Kozí hrádek, Choustník a mnohých dalších," říká kastelán zámku Chudenice Ludvík Pouza.


Z některých hradů se ale dodnes dochovaly jen ruiny a není tedy možné v jejich útrobách natáčet třeba jejich pověsti, a tak štáb využívá prostředí jiných hradů a tvrzí ve kterých zmíněné příběhy natáčí.


"V Chudenicích využili filmaři našeho druhého prohlídkového okruhu nazvaného ´Tvrz´ a natáčeli v pokoji pána tvrze, ve zbrojnici, v potravinovém sklepě, zámeckém sklepení  nebo krvavou řež na zahradě mateřské školy, ale točilo se i na Palackého skále u Bolfánku," popisuje kastelán.


Návštěvníci tak mohli v Chudenicich potkat bojovníky v plné zbroji s děly, kušemi, hákovnicemi, halapartnami a dalšími zbraněmi středověku ale i samotného Jana Husa. "Bylo zde kolem třiceti herců ze tří skupin historického šermu - Clatonia z Klatov, Páni z mokřin z Aše a ze Zlatého grálu z Tachova," uvedl režisér Libor Marek.

ZDROJ, FOTO: Starý czerninsky zámek Chudenice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24