Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Pořád dokola zní, chceme v Plzni nový fotbalový stadion. Dočkáme se?

05.10.2010 14:22

Velmi často se poslední dobou, kdy plzeňská Viktorka slaví úspěchy, hovoří na téma fotbalový stadion. Bude nový fotbalový stadion v Plzni nebo se chystá rekonstrukce starého? Proč až teď, před volbami a za kolik našich peněz? To vše se vám pokusí zmapovat QAP.

Fotbalový stadion_náhled studie

Fotbalový stadion v Plzni je velmi ožehavé téma, teď v době, kdy se Viktorce daří, je na přetřesu hodně často. Je to jen euforie z úspěchu nebo se už stadion probírá déle? Bude nový nebo zrekonstruovaný a kdy? Není to náhodou jen předvolební kampaň? To jsou aktuální otázky. QAP se pro vás snažil zmapovat to základní o stadionu ve Štruncových sadech.

Stadion z roku 1955 nevyhovuje...

Úplně původně byl stadion otevřen v roce 1955 městem Plzeň. Proto je jasné, že ač modernizované, je zázemí minimálně hodně vzdálené tribunám, překáží tam atleti a celkově je stadion nevyhovující současným normám a požadavkům. Město Plzeň se hájí, že už do stadionu nalilo 170 milionů korun. Kam ale šly a proč? "Proč dalo město těch 170 milionů korun tam, kde jsou a neschovalo je na rekonstrukci? Teď při ní se bude třeba bourat osvětlení za desítky milionů," řekl QAPu zakladatel klubu PFANS Roman Bakala.

Jednání se hýbou až před volbami

PFANS už se o nový stadion snaží zhruba 5 let, ale bezúspěšně. Podle Bakaly se o stadionu začalo mluvit zhruba v době, kdy se do Viktorky dostal podnikatel Kříž, to se konečně Viktorka, která do té doby neslavila extra úspěchy, stabilizovala. "Variant bylo víc. Zda opravit stávající stadion či postavit úplně nový. Teď si myslím, že jsme ale nejblíže k tomu, že se konečně něco začne dít," konstatoval Bakala. "Ale je zvláštní, že se jednání hýbou až teď před volbami. Ale to jen a jen na radních, proč se tomu věnují až nyní," dodal. "Ale my jsme na petici pro stadion nasbírali přes 2 000 podpisů a to je pěkných pár voličů," zamyslel se ještě.

Fanoušci už i demonstrovali...

Ve středu 15. září 2010 proběhla na náměstí Republiky demonstrace za nový stadion, kde PFANS předali vedení Plzně, primátoru Rödlovi a náměstkovi Rundovi, základní kámen stadionu. Tam také oba zastupitelé slíbili, že se konečně něco začne dít. Ale po částech, protože jistě je jasné, že nelze Viktorku vystěhovat někam na dočasnou dobu a opravovat. "Bude se rekonstruovat vždy v době, kdy bude fotbalová pauza," řekl a slíbil zároveň primátor.

Jaký byl návrh na zbrusu nový stadion, který byl smeten?

Asi před čtyřmi lety dostalo město návrh od soukromé firmy, která nabídla vystavět na Borských polích velký sportovní areál s aquaparkem či krytou sjezdovkou v kombinaci s bydlením třeba pro studenty ZČU. Pak hlavně fotbalový stadion asi pro 30 000 lidí.  "S firmou jsme jednali poměrně dlouho, ale nikam se to neposouvalo, tak jsme se nakonec rozhodli postupovat vlastní cestou a zrekonstruovat stávající stadion," vysvětlil nám primátor Rödl. "Naštěstí pro nás i stadion je toto řešení nejlepší a pro nás to neznamená navýšení nákladů jako by tomu bylo třeba  rekonstrukce divadla, tam je možná levnější vystavět nové," konstatoval primátor.

Podle fanoušků je lepší rekonstrukce už jen kvůli tomu, že starý stadion má svého ducha a tu správnou atmosféru. Jen rekonstrukcí vychytat těch pár much.

Tedy rekonstrukce, kdy a za kolik?

Podle primátora Rödla bude v listopadu 2010 vydáno územní rozhodnutí a příští rok se může začít stavět. Projekty běží v současné době. "Nesmíme se ale zadrhnout na nějakém stavebním povolení. Oni totiž všude nesedí lidé, kteří chodí na fotbal a fandí mu," zamyslel se primátor.

V první fázi oprav by se měli odsunout atleti. Náklady na nový stadion ve Skrňanech se vyšplhají asi na 70 milionů korun. Pak v další části se ve fotbalových pauzách začne opravovat tribuna. Zmizením atletické dráhy by se měl přiblížit trávník asi o 18 metrů. Rekonstrukce, která podle studie bude asi pro 12 500 diváků stát zhruba 350 - 400 milionů korun, zahrnuje i výstavbu nových tribun, rekonstrukci západní části tribuny a zmíněné posunutí vyhřívaného trávníku.

Co s prostorem kolem zrekonstruovaného stadionu?

Nápad má zarytý fanoušek a zakladatel PFANS. "V tom úžasnym prostoru plnym zeleně, který by vznikl kolem stadionu, se dá třeba umístit alternativní scéna divadla, spojit některé letní festivaly lávkou s pivovarem, který je pro turisty hodně atraktivní. A to všechno ve spojení s fotbalem by bylo naprosto geniální a jistě i ojedinělé," přeje si Roman Bakala. Bohužel, na to asi peníze město mít nebude. Alespoň zatím se o takových plánech nemluví.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte